Tomáš Batiz Rôzne

Známe gymnázium je už na Liptove takmer 100 rokov: TOTO ste o jeho histórii možno nevedeli

Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši bude už čoskoro oslavovať. O tri roky ich čaká 100 rokov existencie.

Ilustračný obrázok k článku Známe gymnázium je už na Liptove takmer 100 rokov: TOTO ste o jeho histórii možno nevedeli
Zdroj: Gymnázium M.M Hodžu

História školy síce siaha až do roku 1912, keď vzniklo Vyššie kráľovské maďarské gymnázium, no storočnicu plánujú osláviť v roku 2019, keď si pripomenú 100. výročie od zmeny na Hodžovo štátne reálne gymnázium s vyučovacím jazykom slovenským. „Začiatok 20. storočia bol pre Slovákov veľmi ťažký, maďarizačné tlaky sa stupňovali a začali práve v školstve. Od zatvorenia slovenského gymnázia v Martine v roku 1875 nemali Slováci ani jednu strednú školu s vyučovacím jazykom slovenským. V prvom desaťročí 20. storočia existovali na Liptove viaceré meštianky, ľudové a cirkevné školy, ale horný a stredný Liptov nemal do vzniku maďarského gymnázia žiadnu strednú školu,“ povedala pre TASR zástupkyňa riaditeľa Vlasta Serdelová.

Provizórne priestory

Škola prešla počas svojej viac ako 100-ročnej existencie zmenami kopírujúcimi zmeny v slovenskom vzdelávacom systéme. „V roku 1953 bolo gymnázium školskou reformou premenené na Jedenásťročnú strednú školu, neskôr na Dvanásťročnú strednú školu a v roku 1961 na Strednú všeobecnovzde­lávaciu školu,“ pokračuje s tým, že v roku 1964 sa od nej odčlenila Základná deväťročná škola, no pôsobili v jednej budove, čo spôsobovalo kapacitné problémy. Preto v roku 1966 začali stavať prístavbu, čo situáciu upokojilo. Gymnázium Michala Miloslava Hodžu pôsobí pod týmto názvom od roku 1968. V septembri 1994 sa opätovne otvorilo osemročné gymnázium so zameraním na ekológiu a cudzie jazyky.

Gymnázium je dnes samostatné

Dnes je Gymnázium Michala Miloslava Hodžu samostatným právnym subjektom zriadeným Žilinským samosprávnym krajom. „Kapacita školy je 600 žiakov alebo 20 tried. V súčasnosti máme v štvorročnom aj osemročnom štúdiu 410 študentov. Najväčšími konkurentmi pri získavaní záujemcov o štúdium sú Gymnázium v Liptovskom Hrádku a Evanjelické gymnázium Juraja Tranovského v Liptovskom Mikuláši,“ dodala zástupkyňa riaditeľa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM