Vydajte sa za vôňou ovčieho syra a žinčice: Bačova cesta vás zavedie na miesta, ktoré vraj vyrážajú dych
Už po siedmykrát spojí liptovské salaše a gazdovstvá Bačova cesta. V nedeľu 17. mája na salaši Pastierska v Bobroveckej doline spoločne s ňou symbolicky „odomknú“ lúky a pasienky pre ovce. Ďalšie podujatie sa bude konať 30. mája v horskom penzióne Gejdák pri Ružomberku.

Milovníci salašníckeho života a ovčiarskej kultúry budú môcť ochutnať čerství ovčí či údený syr, žinčicu, pravú salašnícku bryndzu, ale i mäsové výrobky. „Naším cieľom je propagácia nielen ovčích produktov, ale aj jahňacieho a baranieho mäsa. Zároveň chceme verejnosti predstaviť ovčiarsku kultúru a architektúru. Jedným z lákadiel pre návštevníkov bude štvrtý ročník Majstrovstiev Bobroveckej doliny v plieskaní pastierskym bičom,“ pozýva Ľudovít Urbanovský, predseda OZ Bačova cesta.
Salašnícka sezóna zvyčajne trvá od apríla do októbra. „Sme pyšní na to, že väčšina Slovákov si pri zmienke o bryndzi alebo ovčom syre spomenie práve na Liptov. Horské prostredie s množstvom pasienkov a bohaté tradície našich predkov robia z nášho regiónu ideálne miesto na chov oviec. Teší nás, že v ostatnom čase je aj zo strany návštevníkov stále väčší záujem práve o tradície a zvyky, ktorých máme v ponuke neúrekom,“ konštatuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov.
Bačove cesty budú otvorené až do neskorej jesene do svätého Demetera a všetkých záujemcov zavedú aj na miesta, ktoré im vyrazia dych.
Foto: Ján Vereš