Tomáš Batiz Správy

Veľká obnova mikulášskeho Hája Nicovô: Vieme, na čo sa využije takmer milión eur

Háj Nicovô prejde rozsiahlou obnovou. Na inovácie je vyčlenených takmer milión eur. Zistili sme, na čo presne budú použité.

Ilustračný obrázok k článku Veľká obnova mikulášskeho Hája Nicovô: Vieme, na čo sa využije takmer milión eur
Zdroj: TASR

Vláda na svojom poslednom zasadnutí potvrdila, že dejiskom Celoslovenských osláv 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny sa stane Liptovský Mikuláš.

Podujatie sa uskutoční 8. mája. Na vláde odobrili aj financie na komplexnú obnovu vojenského cintorína s pamätníkom na Háji Nicovô. Na obidve akcie vyčlenili 900 tisíc eur.

Ako Dnes24 informoval Pavol Čorba z kancelárie Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, na Celoslovenské oslavy 75. výročia druhej svetovej vojny v Liptovskom Mikuláši poputuje 400 000 €.

Zvyšná časť sumy a to 500 000 € je určená na komplexnú obnovu vojenského cintorína s pamätníkom Háj Nicovô. „Suma je určená na obnovu areálu vojenského cintorína padlých príslušníkov 1. čs. armádneho zboru, ktorého viaceré súčasti sú v havarijnom stave,“ uviedol Čorba z Ministerstva kultúry SR, ktorý ďalej doplnil, že v rámci inovácii je naplánovaná aj obnova príjazdovej komunikácie k vojenskému cintorínu.

„Som rád, že celoslovenské oslavy sa uskutočnia v našom meste už po tretí krát. Vítam, že sa našli aj peniaze na obnovu Hája Nicovô tak, aby bol areál naďalej dôstojným miestom a aby sa v budúcnosti ľahšie udržiaval,“ konštatoval primátor Ján Blcháč.

Šéf radnice predpokladá, že do Mikuláša v máji zavítajú tisícky členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, najvyšší ústavní činitelia, členovia vlády, parlamentu, veľvyslanci a ďalší významní hostia. „Diváci sa môžu tešiť na slávnostné zhromaždenie a bohatý kultúrno-spoločenský program, preto verím, že oslavy budú naozaj dôstojné,“ dodal.

Dajte LIKE na náš Facebook a Instagram a máte vždy čerstvé info z Liptovského Mikuláša a okolia.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM