Správy

Ulica Kemi na Podbrezinách: Mesto plánuje spomaľovač, obyvatelia žiadajú zaslepenie

Na najväčšom sídlisku Podbreziny, presnejšie na ulici Kemi, vzniká problém s parkovaním. Mesto chce na tamojšiu ulicu namontovať spomaľovač, obyvatelia sú ale zásadne proti.

Ilustračný obrázok k článku Ulica Kemi na Podbrezinách: Mesto plánuje spomaľovač, obyvatelia žiadajú zaslepenie
Foto: Tomáš Batiz

Obyvatelia severnej bytovky na ulici Kemi na najväčšom liptovskomiku­lášskom sídlisku Podbreziny opätovne žiadajú radnicu o zaslepenie ulice. Mesto ju síce na konci minulého roka uzavrelo osadením betónových kvetináčov, po niekoľkých dňoch však severnú vetvu znova sprejazdnilo. Dôvodom bola nespokojnosť obyvateľov okolitých bytoviek. Dopravno-bezpečnostnú situáciu by malo nakoniec vyriešiť osadenie spomaľovača.

So spomaľovačom nesúhlasia

„S osadením retardéra nesúhlasíme. Takéto riešenie žiadajú ľudia z iných bytoviek, ktorí parkujú svoje autá pred našou bytovkou. Po zaslepení našej severnej vetvy bola na prejazd vozidiel určená prostredná vetva. Tou sa však dalo prejsť len s ťažkosťami, pretože tam autá parkovali aj napriek zákazu státia. Keby tam neboli, miesta na prejazd by bolo dostatok. Nesprávne parkovanie by mala kontrolovať mestská polícia, o to sme mesto tiež požiadali,“ zhodli sa vlastníci bytov zo severnej bytovky. Podľa nich sa týmto krokom zdegradoval dvojročný schvaľovací proces vybavovania zaslepenia ulice.

Situáciu rieši radnica

Komisia dopravy a verejného poriadku pri mestskom zastupiteľstve po stretnutí s obyvateľmi navrhla, aby sa vzniknutá situácia riešila spracovaním projektovej dokumentácie na výstavbu spomaľovača na úrovni polovice dotknutej bytovky na Kemi. „Toto riešenie je kompromisné pre obe strany, keďže zvýši bezpečnosť v úseku a zároveň zachová prejazdnosť severnej vetvy,“ skonštatoval vedúci odboru dopravy a životného prostredia na liptovskomiku­lášskom mestskom úrade Gabriel Lengyel. Ako pre doplnila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková, keďže sú v tomto prípade nespokojné dve skupiny obyvateľov, mesto sa bude snažiť vyhovieť väčšine s prihliadnutím na legislatívu a odporúčania dopravného inšpektorátu.

Problematické parkovanie

„Mestská polícia bude aj naďalej kontrolovať dodržiavanie dopravného značenia, dopravných predpisov a postupovať v zmysle zákona v celom meste Liptovský Mikuláš, pričom neberie ohľad, o ktorú ulicu ide. Porušenie dopravného predpisu je sankciované, výnimky sa neukladajú v žiadnej časti nášho mesta,“ reagoval náčelník liptovskomiku­lášskej mestskej polície Marián Jančuška.

Čo je podľa vás lepším riešením?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM