Lucia Lauková Krimi

Taraba o tragédii na Liptove: Pri mŕtvej žene bol 200-kilový medveď s krvavou papuľou

Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa vyjadril k úmrtiu turistky, ktorú naháňal medveď. Podľa jeho slov išlo o zbytočnú tragédiu.

Ilustračný obrázok k článku Taraba o tragédii na Liptove: Pri mŕtvej žene bol 200-kilový medveď s krvavou papuľou
3
Galéria

Obrovskou tragédiou sa pre pár z Bieloruska skončila turistika v slovenských horách. K nešťastiu došlo v piatok 15. marca.

Dvojici, počas vychádzky po turistickej trase z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš smerom na vrch Sina v Nízkych Tatrách, skrížil cestu medveď. Muž a žena sa rozutekali iným smerom, pričom medveď začal prenasledovať 31-ročnú turistku.

Tú našli záchranári bez známok života. Unikajúc pred medveďom spadla zo strmého zrázu. Medveďa museli záchranári odohnať.

„Obhliadkou sme zistili, že medveď ťahal telo asi 20 metrov, s veľkým predpokladom môžeme hovoriť o predačnom útoku, kedy medveď bral telo ako korisť,“ povedala pre tvnoviny.sk Vladimíra Fabriciusová z MŽP SR.

Prečítajte si tiež

Medveď bol pri nej

K smutnej udalosti sa vyjadril aj minister životného prostredia Tomáš Taraba. Podľa jeho slov išlo o zbytočnú tragédiu. „Na danom mieste, keď prišiel zásahový tím, našli už vtedy mŕtvu ženu, pri ktorej bol 200-kilový medveď. Je to na kamerách, mal krvavú papuľu. Teraz sa zisťuje, či je to ten istý medveď, ktorý otravoval ľudí na Táloch a ministerstvo ho dalo premiestniť,“ povedal Taraba.

TV Markíza pripomína, že Zásahový tím tohto medveďa už vtedy určil na elimináciu, vraj však nedostali povolenie. Plánujú ho teda odstrániť teraz.

Odstrel medveďa

Taraba tiež uviedol, že slovenské ministerstvo životného prostredia (MŽP) spoločne s Rumunskom predloží na marcové rokovanie Rady ministrov životného prostredia Európskej únie (EÚ) návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie. To by umožnilo efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

„V prípade, ak politici v Bruseli odkážu Slovákom, že životy našich ľudí ich nezaujímajú, na aprílovú schôdzu prídeme s ústavným návrhom zákona, ktorý jasne stanoví odstrely v extravilánoch. Napríklad v oblasti širších lokalít pri turistických centrách, chodníkoch a v extravilánoch pri mestách a obciach,“ vysvetlil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM