Kultúra

Príďte si zaspomínať na detstvo: V múzeu otvorili prekrásny svet hračiek

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši dnes vystavilo hračky, ktoré vyrážajú dych. Dojemné spomienky na časy, keď hračky nestáli len tak v kúte, môžete obdivovať aj po viac ako sto rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Príďte si zaspomínať na detstvo: V múzeu otvorili prekrásny svet hračiek
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu s takmer dvomi stovkami exponátov zapožičalo do Liptovského Mikuláša Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek z Modrého Kameňa. „Každý jeden predmet má svoju výpovednú hodnotu a príbeh. Najstarším vystaveným kusom je bábika s biskvitovou (druh porcelánu pozn. red.) hlavičkou z roku 1894,“ prezradila kurátorka výstavy Erika Antolová z Modrého Kameňa.

Návštevníci majú možnosť vizuálne vnímať a porovnávať vzorku ľudových hračiek detí žijúcich na vidieku a obľúbené „zábavky" mestských detí z prvej polovice 20. storočia. „Medzi exponátmi máme veľmi vzácne a zaujímavé stavebnice, predchodkyne tých súčasných. Jedna je tzv. kamienková a druhá je známa drevená stavebnica značky Matador,“ uviedla E. Antolová.

Svoje miesto tu našla i skupina kyjatických hračiek z tvorby majstra Rudolfa Stehlíka, štylizované skladačky výtvarníka Róberta Žilíka, ako aj vzorka sériovo vyrobených drevených hračiek a hier od výrobcov združených v Cechu výrobcov hračiek. Medzi vystavenými exponátmi nechýbajú niektoré hity československej hračky z éry plastov.

Hračky pribúdajú do múzejného depozitu v Modrom Kameni najčastejšie darom. „Stáva sa nám, že po prehliadke našej stálej expozície si návštevníci spomenú, že majú podobné veci u seba doma a sami nám ich prinesú,“ dodala kurátorka výstavy. Pozornosť verejnosti si však zaslúžia aj súčasné hračky, často krát inšpirované tradíciou našich predkov.

Výstava, doplnená o interaktívny kútik, potrvá vo výstavnej miestnosti Múzea Janka Kráľa do 12. apríla 2015.

21. januára 2015: Otvorenie výstavy Zázračný svet - Hračky
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM