Jakub Forgács Správy

Najznámejší orol na Slovensku: Arnold by už mal začať migrovať naspäť k nám!

Orol Arnold, ktorého pohyb sledujú ochranári i celá slovenská verejnosť, je stále na juhu Afriky. V blízkom čase by sa mal vrátiť do svojho hniezdiska na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Najznámejší orol na Slovensku: Arnold by už mal začať migrovať naspäť k nám!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Posledné pozície nášho orla boli zachytené v juhovýchodnej Botswane, ide o jeho doteraz najjužnejší výskyt na čiernom kontinente,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Orol krikľavý sa nachádza medzi mestečkami Mahalapye a Palapye, v povodí rieky Limpopo. „Očakávame, že by v blízkom čase mal pomaly začať migrovať naspäť na hniezdisko na Slovensku. Keď sa pohne na sever, budeme verejnosť včas informovať,“ dodal Majko. Jeho pohyb môžu sledovať ochranári aj občania prostredníctvom internetu vďaka solárnej vysielačke.

Arnolda odchytili v auguste minulého roka na jeho hniezdisku v podhorí Západných Tatier, neďaleko obce Liptovské Matiašovce. Vtedy mal ešte mláďatko v hniezde. Ochranári ho odchytili do siete pomocou atrapy výra, ktorý je jeho prirodzeným konkurentom, a nainštalovali mu na telo GSM satelitnú vysielačku, ktorá každé dve hodiny určuje jeho polohu. Dosiaľ slovenskí ochranári takto neskúmali let orla krikľavého a pri realizácii tohto, v SR pilotného projektu, sa inšpirovali poľskými kolegami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM