Tomáš Batiz Správy

Nádych Veľkej noci: Kraslice s liptovskou modrotlačou zdobia centrum mesta, FOTO

Liptovská modrotlač na krasliciach zdobí námestia. Pozrieť si ich môžete na fotografiách v článku.

Ilustračný obrázok k článku Nádych Veľkej noci: Kraslice s liptovskou modrotlačou zdobia centrum mesta, FOTO
8
Galéria

Obe mikulášske námestia skrášľujú obrie veľkonočné vajcia, ktoré na sebe nesú známky liptovskej modrotlače. Tá má na Liptove dlhodobú tradíciu.

„Modrotlačiarske a farbiarske dielne existovali v našom meste už v prvej polovici 19. storočia. Dokazuje to zápis známeho cechmajstra Jána Scholtza z roku 1821 vo farbiarskej cechovej knihe,“ priblížila históriu Katarína Verešová z Múzea Janka Kráľa.

S návrhom oživiť námestia kraslicami s regionálnym motívom prišiel ešte v minulom roku zástupca primátora Ľuboš Trizna. „Pôvodná myšlienka bola, že kraslice budú pred Veľkonočnými sviatkami priamo na námestiach maľovať žiaci z mestskej základnej umeleckej školy. Keďže však nastala mimoriadna situácia so šírením vírusu, museli sme sa prispôsobiť a vzory sme na ne dali aspoň potlačiť,“ povedal viceprimátor.

Ornamenty vznikli štylizovaním motívov na tlačiarenských formách, ktoré majú pôvod priamo v Liptovskom Mikuláši. Na vytvorenie typického mikulášskeho ornamentu poslúžila ako predloha jedna z pôvodných foriem modrotlačiara Scholtza. Autorom výslednej podoby ornamentu, ktorý je natlačený na šiestich veľkých krasliciach, je výtvarník Michael Beyer.

Kraslice s ľudovým motívom budú na Námestí osloboditeľov a Námestí mieru vystavené do 21. apríla. Keďže platí všeobecná výzva, aby obyvatelia kvôli obmedzeniu šírenia nákazy novým koronavírusom zotrvávali vo svojich domácnostiach, fotografie z námestia prezentuje radnica aspoň prostredníctvom sociálnych sietí mesta aj Múzea Janka Kráľa. „Určite kraslice vystavíme aj na budúci rok a možno sa nám podarí uskutočniť aj pôvodnú myšlienku s ich maľovaním žiakmi z výtvarného odboru. Nič nám neujde, netreba sa obávať, že by sme ich už nemali vidieť na vlastné oči. Teraz je priorita zdravie,“ dodal zástupca primátora Trizna.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM