Tomáš Batiz Rôzne

Na mikulášskom gymnáziu drali lavice známe mená: Študovali na ňom Rúfus aj úspešný olympionik Martikán

Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši vychováva úspešných umelcov aj športovcov. Za posledné roky prešlo bránami najznámeješieho mikulášskeho gymnázia množstvo talentov.

Ilustračný obrázok k článku Na mikulášskom gymnáziu drali lavice známe mená: Študovali na ňom Rúfus aj úspešný olympionik Martikán
Zdroj: Gymnázium M.M Hodžu

Jeden z najstarších žijúcich absolventov školy, ktorý bol desaťročia známy ako organizátor liptovského zdravotníctva a divadelníctva, 93-ročný Karol Komandera, si na roky strávené na gymnáziu spomína veľmi rád. Maturoval v roku 1942. „Z učiteľov najradšej spomínam na Jána Volka Starohorského, on bol veľká kapacita. Profesorský zbor tvorili naozaj dôležité osobnosti, škola bola veľmi vážená. My sme mali povinné tri cudzie jazyky – nemčinu, latinčinu aj francúzštinu. Bola to veľká výhoda v ďalšom živote,“ spomína.

Za mnoho vďačia samovzdelávaciemu krúžku

Jedným z dôvodov, prečo škola vychovala mnoho spisovateľov a umelcov, môže byť aj existencia samovzdelávacieho krúžku Michala Miloslava Hodžu. „Stretávali sme sa každú sobotu o druhej popoludní, žili sme veľmi kultúrne. Hrali sme na hudobné nástroje, prejavovali sme sa literárne, maľovali sme. Dokonca sme platili členské, veľmi sme si vážili, že niečo také existuje,“ opisuje spomienky Komandera s tým, že dôkazom ich lásky ku gymnáziu boli pravidelné stretnutia. „Najskôr sme sa stretávali každých päť rokov, potom neskôr to bolo častejšie. Dovedna sa náš maturitný ročník stretol 19-krát. Až nakoniec sme žijúci len dvaja,“ dodal.

Sú to naozaj vzácne spomienky. Ale musím povedať, že tá disciplína bola úplne iná ako napríklad v dobe, keď už moje deti chodili na gymnázium. Keď oktaván išiel po chodbe, mladší primán zastavil a pozdravil ho, dal mu prednosť,“ opisuje systém medzi študentmi Komandera.

Známi umelci, ale aj športovci

Medzi významných absolventov Gymnázia Michala Miloslava Hodžu patria napríklad literáti Andrej Plavka, Július Lenko, Ján Brezina, Milan Rúfus, Martin Rázus, Ferdinand Cabadaj, Ivan Laučík, sochári a umelci Fedor Klimáček, Vladimír Droppa, František Kráľ alebo autori sochy, ktorá stojí pred gymnáziom, Alfonz Groma a Miroslav Ksandr. Škola vychovala aj úspešných olympionikov a športovcov, napríklad Michala Martikána, Ivana Droppu, Klaudiu Medlovú alebo súčasného maturanta Jakuba Grigara.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM