Tomáš Batiz Správy

Mikuláš trápia škriekajúce havrany: Mesto sa rozhodlo konať

Zvýšený výskyt havrana poľného v Liptovskom Mikuláši je domácim naobtiaž. Ministerstvo udelilo pre metropolu Liptova špeciálnu výnimku.

Ilustračný obrázok k článku Mikuláš trápia škriekajúce havrany: Mesto sa rozhodlo konať
Zdroj: TASR

Premnožené havrany znečisťujú verejné priestranstvá a hlukom a špinením znepríjemňuje život Mikulášanov. Mesto preto aj tento rok zabezpečilo plašenie týchto spevavcov. So zhadzovaním hniezd havrana poľného dnes začali zamestnanci Verejnoprospešných služieb mesta Liptovský Mikuláš.

„Problémom je znečisťovanie detských ihrísk, áut aj chodníkov. V meste máme lokality, kde sa nachádza až niekoľko desiatok hniezd, v celom meste ich môžeme počítať na stovky. Zhadzujeme ich prostredníctvom vysokozdvižnej plošiny ešte pred hniezdením vtákov,“ vysvetlil riaditeľ VPS Dušan Grešo.

Najviac sa havran poľný sústredí v okolí mikulášskej železničnej stanice na Štefánikovej ulici, množstvo starých hniezd je na Petrovičovom nábreží či v Parku Márie Rázusovej Martákovej. „V uplynulom roku sa vďaka radikálnejšiemu orezu stromov na Nábreží Aurela Stodolu výskyt havrana znížil. Po zhodení hniezd budeme lokality aj naďalej monitorovať,“ doplnil viceprimátor Liptovského Mikuláša Ján Bonko.

Pri zhadzovaní hniezd je prítomná aj Štátna ochrana prírody SR, povolenie na rušenie tohto chráneného druhu vydalo Ministerstvo životného prostredia SR.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM