Správy

L. Matiašovce sa spamätávajú z povodní: Opravy zhltnú takmer polovicu ich rozpočtu

Samosprávu Liptovských Matiašoviec zamestnáva odstraňovanie následkov minulotýždňovej veternej kalamity a prívalovej povodne. Záchranné práce si vyžiadali približne 10 000 eur, čo predstavuje takmer polovicu ročného rozpočtu obce s tromi stovkami obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku L. Matiašovce sa spamätávajú z povodní: Opravy zhltnú takmer polovicu ich rozpočtu
Foto: Slávka Kellová

„Snažíme sa dať našu dedinu opäť do poriadku, odstraňujeme nečistoty a naplaveniny z miestnych cestných komunikácií. Na viacerých miestach sú podmyté a narušené, čo si vyžiada rozsiahlejšie opravy. Musíme si ich rozplánovať, lebo nedáme naraz dokopy toľko prostriedkov,“ spresnil starosta Ján Jaňák.

Prívalová povodeň podľa neho opäť ukázala, že treba investovať do regulácie potokov. „Dávnejšie máme vytypované tri kritické lokality, kde sa zakaždým pri intenzívnych dažďových zrážkach opakujú takéto problémy. Vieme, čo treba spraviť, ale môžeme sa púšťať len do toho, na čo reálne máme,“ pokračoval.

„Vôbec sa nezbavujeme zodpovednosti, ak by ležala na našich pleciach aj s nevyhnutnými prostriedkami, no hlavné slovo má v tomto štát, ktorý sa stará o významné vodné toky,“ dodal. Víchrica spôsobila obrovské škody v podobe viac 6000 metrov kubických kalamitného dreva v hospodárskych lesoch tamojšieho urbára.

Foto: ilustračné, tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM