Tomáš Batiz Rôzne

Kraj otvára v Mikuláši novú lekáreň: Kam poputujú zisky?

V priestoroch Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši nájdu pacienti od 1. apríla novú nemocničnú lekáreň.

Ilustračný obrázok k článku Kraj otvára v Mikuláši novú lekáreň: Kam poputujú zisky?
Zdroj: TASR

Zámerom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je prispieť k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. „V minulosti boli všetky lekárne sprivatizované, našou snahou je pravý opak. Nemocnice si zo zisku môžu kúpiť množstvo pomôcok, ktoré potrebujú. A samozrejme, benefitom je aj vznik piatich nových pracovných miest,“ vyjadril sa pre TASR predseda ŽSK Juraj Blanár. Prvú nemocničnú lekáreň otvorili podľa jeho slov v roku 2011 v Čadci, postupne pribúdajú vo všetkých nemocniciach v pôsobnosti ŽSK.

Rekonštrukcia priestorov stála podľa riaditeľky Ľudmily Pohančeníkovej viac ako 270.000 eur. „Za tieto peniaze sme opláštili celú budovu, vymenili všetky okná a zrekonštruovali priestory, v ktorých bude sídliť nemocničná lekáreň,“ opísala s tým, že v najbližšom čase investujú približne 50.000 eur na prístrojové a materiálne vybavenie.

Očakávajú desaťtisícové výnosy

Výnosy z lekárne predpokladajú v desaťtisícoch eur mesačne. „Každá nemocnica má svoje špecifiká. Napríklad v okolí nemocnice v Čadci pôsobia aj súkromné lekárne. Otvorili sme tam preto aj druhú lekáreň a prináša to približne 20.000 až 30.000 eur mesačne. V Liptovskom Mikuláši by to malo byť ešte lepšie, pretože v areáli nemocnice nie je žiadna iná lekáreň,“ vysvetlil. Všetci pacienti, ktorí si lieky kúpia priamo v nemocnici, tak podporia jej ďalší chod.

Pribudnúť by mala aj očná klinika

Snahou ŽSK je vybudovať v areáli nemocnice aj očnú kliniku, ktorá bude poskytovať jednodňovú chirurgiu. „V týchto dňoch už máme spracovanú projektovú dokumentáciu, ukončené všetky stavebné konania a pripravené máme aj finančné prostriedky,“ dodal Blanár s tým, že do všetkých štyroch svojich nemocníc investuje ŽSK ďalších desať miliónov eur na vybudovanie urgentných príjmov. Do Liptovskej nemocnice MUDr. Ivana Stodolu by malo poputovať približne 850.000 eur. „Vybudovanie kliniky si vyžiada investície vo výške približne 1,3 milióna eur. Suma zahŕňa nielen stavebné úpravy, ale aj materiálno-technologické vybavenie,“ uzavrela riaditeľka liptovskej nemocnice.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM