han Iné športy Šport

Fantastická Vlhová ovládla ďalší slalom: Najväčšej rivalke nadelila pol SEKUNDY! FOTO

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala v utorkovom slalome Svetového pohára v Záhrebe. Dosiahla 24. víťazstvo a 51. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu.

Ilustračný obrázok k článku Fantastická Vlhová ovládla ďalší slalom: Najväčšej rivalke nadelila pol SEKUNDY! FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V chorvátskej metropole predstihla o pol sekundy Američanku Mikaelu Shiffrinovú, tretia skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová s výrazným odstupom 2,11 s.

Skvelé 1. kolo

Vlhová si vytvorila výbornú východiskovú pozíciu už v 1. kole, po ktorom jasne viedla. Celkovo dosiahla už 16. slalomové víťazstvo v kariére. Za Snehovú kráľovnú ju korunovali tretí rok za sebou, čo dokázala ako prvá lyžiarka v histórii. Marlies Schildová aj Shiffrinová slávili v minulosti na Medvednici zhodne štyri víťazstvá, ale viac ako dvakrát za sebou sa im nepodarilo triumfovať.

Dvadsaťšesťročná Slovenka vyhrala v tejto zime už štvrtý z piatich slalomov, okrem Záhrebu zvíťazila dvakrát v Levi a raz v Lienzi, v Killingtone ju zdolala jedine domáca Shiffrinová. Z možných 500 bodov získala 480 a suverénne vedie priebežnú klasifikáciu disciplíny, pred druhou Shiffrinovou má náskok 140 bodov. V celkovom poradí SP sa Vlhová posunula na druhú priečku pred Talianku Sofiu Goggiovú, pred ňou je už len americká rivalka, na ktorú stráca 115 bodov.

„Pocity sú úžasné. Vyhrávať neustále za sebou naozaj nie je jednoduché. Každé jedno víťazstvo si užívam. Momentálne sa cítim veľmi unavená, mám za sebou dlhý deň, stále som musela byť koncentrovaná. Ale veľmi sa teším, že som opäť dokázala zvíťaziť,“ povedala Vlhová pre JOJ Šport.

2. kolo

V druhom kole boli brány postavené priamejšie a dalo sa viac atakovať, s pribúdajúcim časom sa však v mäkkom podklade vytvárali stále väčšie diery a ryhy a ešte zosilnel vietor. Druhá jazda mimoriadne vyšla Kanaďanke Ali Nullmeyerovej, ktorá vďaka najlepšiemu času v 2. kole poskočila zo 14. pozície na konečnú piatu. Prekonala ju až Liensbergerová napriek obrovskej chybe, keď ju diera vyhodila ďaleko mimo optimálnu líniu.

Švédka Anna Swennová Larssonová situáciu nezvládla a ocitla sa mimo trate, do cieľa došla s takmer 10-sekundovou stratou. Následne sa Holdenerová zaradila za vedúcu Rakúšanku. Shiffrinová nasadila od úvodu pekelné tempo, dala si pozor v kritických pasážach a v cieli mala obrovský náskok 1,61 s na Liensbergerovú.

Vlhová však zdvihla hodenú rukavicu, skvele sa popasovala s náročnými podmienkami, v hornej časti ju síce rozhodila jedna ryha, ale držala si tempo a do cieľa doviezla polsekundový náskok.

Slová Vlhovej

„Dávala som si pozor, aby som zvládla hlavné pasáže, aj keď to bolo s chybami. Bojovala som zo všetkých síl a nakoniec to stačilo na víťazstvo. Nevymýšľala som nič špeciálne, iba som sa sústredila na lyžovanie, aby som išla čisto a vyhla sa problémom. V Záhrebe je veľmi dlhý slalom a v záverečnej strmine už cítite stehná. Som rada, že som to zvládla,“ dodala Vlhová.

Podujatie v chorvátskej metropole sa konalo bez prítomnosti divákov. SP žien sa borí s rozširovaním nákazy, v Záhrebe pre pozitívne testy neštartovali Rakúšanky Franziska Gritschová a Magdalena Eggerová a ani Švajčiarky Camille Rastová, Aline Daniothová a Melanie Meillardová, s ktorými Vlhová trénovala.

Výsledky utorkového slalomu SP žien v Záhrebe:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:56,99 min., 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,50 s, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) +2,11, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,36, 5. Ali Nullmeyerová (Kan.) +2,58, 6. Katharina Gallhuberová (Rak.) +3,00, 7. Leona Popovičová (Chor.) +3,05, 8. Ana Buciková (Slovin.) +3,26, 9. Maria Therese Tvibergová (Nór.) +3,27, 10. Michelle Gisinová (Švaj.) +3,28.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Skvelá Vlhová ovládla ďalšie preteky Svetového pohára!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM