Správy

Ak idete do Tatier, zbystrie: Horskí záchranári dvíhajú varovný prst

Ak sa chystáte na prázdninovú lyžovačku do Tatier, tak bude určite opatrní. Horská záchraná služba dvíha varovný prst.

Ilustračný obrázok k článku Ak idete do Tatier, zbystrie: Horskí záchranári dvíhajú varovný prst
Zdroj: TASR

Vo všetkých slovenských pohoriach už niekoľko dní pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Vplyvom výrazného oteplenia je nebezpečný najmä oťažený mokrý sneh. Počas dňa preto možno očakávať aj spontánne lavíny z mokrého snehu, a to najmä na južných, juhovýchodných a juhozápadných svahoch. Nebezpečné budú typické jarné lavínové dráhy, ako aj úzke žľaby s veľkou zbernou plochou snehu vo vyšších častiach,“ upozornil Buliak.

Večer horskí záchranári očakávajú zrážky vo forme dažďa takmer vo všetkých polohách, čo ešte viac zníži stabilitu snehovej pokrývky. „Uvoľnenie lavín človekom je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, a to obzvlášť na strmých svahoch,“ dodal Buliak.

Pondelňajšie ráno bolo vo väčšine horských oblastí polooblačné a podľa Buliaka veľmi teplé. Teploty dosahovali plusové teploty aj v najvyšších polohách horstiev. Na hrebeňoch fúkal silný západný až juhozápadný vietor so silou do 12, v nárazoch do 18 metrov za sekundu.

Dajte LIKE na náš Facebook a Instagram a máte vždy čerstvé info z Liptovského Mikuláša a okolia.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM