Aktualizované Rôzne Správy

Po zmiznutom malom lietadle na Orave stále pátrajú, v noci ho hľadalo STO ľudí

Malé lietadlo, ktoré vo štvrtok (18. 5.) večer zmizlo z radarov na Orave, stále nenašli.

Ilustračný obrázok k článku Po zmiznutom malom lietadle na Orave stále pátrajú, v noci ho hľadalo STO ľudí
5
Galéria

Ako pre TASR v piatok ráno potvrdil podpredseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík, aktuálne pokračujú v pátraní. V noci sa doň zapojilo vyše 100 ľudí.

Aktualizované 15:05 Nad oblasť možného pádu malého lietadla na Orave vyslali pátrať vrtuľník Letky ministerstva vnútra a vojenský vrtuľník z Prešova.

TASR to v piatok popoludní potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Dodala, že do hľadania je zapojené aj lietadlo poľskej polície.

Vyše sto ľudí v teréne

Janckulík uviedol, že prehľadali Oravskú Lesnú a široké okolie, no bezúspešne. „Ideme smerom do Novote, ešte tam máme informácie od svedkov, ktorí nám volajú. V noci sa do akcie zapojilo vyše sto ľudí. Medzi nimi Oravský záchranný systém, dobrovoľní hasiči, polícia aj Záchranný systém Slovensko z Trnavy, Serede s dronmi,“ vymenoval.

Oblasť od Flajšovej cez Okrúhlicu smerom na Oravskú Lesnú počas noci prehľadávali aj horskí záchranári, a to pomocou dronu s termovíziou. „Zatiaľ bezvýsledne,“ napísali na sociálnej sieti.

Lietadlo mal podľa Janckulíka riadiť profesionálny maďarský pilot, ktorý mal nalietaných 4500 hodín. Štartoval v Topoľčanoch, smeroval do Bialsko Bialej v Poľsku.

SOS signál

Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. Lietadlo sa stratilo z radarov približne o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál.

Polícia prebrala podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Žiline Zuzany Šefčíkovej z Leteckého úradu Slovenskej republiky Bratislava nepotvrdenú informáciu o páde malého lietadla po 20.00 h.

„S poslednou spresnenou lokalizáciou o 18.43 h preletom nad vrcholom Okruhlica. V lietadle mal byť iba pilot štátnej príslušnosti Maďarska. Na miesto boli okamžite vyslané všetky dostupné sily a prostriedky. O pomoc a spoluprácu sme požiadali Horskú záchrannú službu, Hasičský a záchranný zbor, dobrovoľníkov a dobrovoľné hasičské zbory z priľahlých obcí, ako aj Orava Rescue systém,“ dodala.

Pátranie po lietadle v okolí Oravskej Lesnej
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM