Správy

OBRAZOM: Minister školstva poklepal základný kameň, v Žiline vyrastá vedecký park a výskumné centrum

V Žiline vyrastá vedecký park a Výskumné centrum Žilinskej univerzity. Práce na stavbách sú už v plnom prúde, termín ukončenia je naplánovaný na jún 2015. Vznikne 17 špecializovaných laboratórií , ktoré prinesú nové pracovné miesta a vytvoria dôležitú bázu pre medzinárodnú spoluprácu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Minister školstva poklepal základný kameň, v Žiline vyrastá vedecký park a výskumné centrum
Zdroj: TASR

Vybudovanie Univerzitného vedeckého parku (UVP) a Výskumného centra (VC) Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline prinesie ďalšie pozitívne riešenia v oblasti vedy, výskumu, vývoja a inovácií pre celé Slovensko a vytvorí dôležitú bázu pre medzinárodnú spoluprácu. Po poklepaní základného kameňa obidvoch stavieb to v Žiline povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič.

Stavby špičkových univerzitných pracovísk sú podľa neho financované z Operačného programu Výskum a vývoj. “Na výstavbu 15 špičkových laboratórií UVP ŽU bolo z eurofondov vyčlenených 34,8 milióna eur, zo štátneho rozpočtu 4,1 milióna eur a prostriedky vo výške 2,2 milióna eur si z vlastných zdrojov zabezpečí samotná vysoká škola. Úlohou vedeckého parku bude uskutočňovať výskum v oblasti inteligentných dopravných a výrobných systémov, nových materiálov/techno­lógií a informačno-komunikačných technológií,” uviedol Čaplovič.

Stavba je rozbehnutá

Rektorka ŽU Tatiana Čorejová pripomenula, že zámer na vybudovanie UVP a VC ŽU schválili pred dvomi rokmi. “Pred rokom bola podpísaná zmluva a pred dvoma týždňami sme podpísali zmluvu s dodávateľom stavby. Stavba je dnes už rozbehnutá a určite ešte rok potrvá intenzívna práca. Potom očakávame, že to prinesie potenciál do ďalších projektov a získavania zdrojov aj z EÚ v rámci výskumných programov,” skonštatovala Čorejová.

Zvýšenie konkurencieschop­nosti

UVP aj VC ŽU budú plniť úlohy spojené s transferom poznania a technológií z výskumných laboratórií univerzity do praktického života. “Vytvorenie modernej infraštruktúry pre podporu aplikovaného výskumu v oblasti inteligentných systémov v doprave a výrobe, progresívnych materiálov a informačných a komunikačných technológií je zásadným posunom v oblasti výskumu na ŽU. Cieľom je podpora vlastných a získanie nových špičkových výskumníkov pre zvýšenie konkurencieschop­nosti ŽU v rámci medzinárodného výskumného priestoru,” podotkol riaditeľ UVP ŽU Michal Zábovský.

Zázemie pre začínajúcich podnikateľov

Hlavnými oblasťami výskumu VC ŽU sú dopravná infraštruktúra, progresívne materiály a inteligentné budovy. Výskum je zameraný na aplikovanie technických riešení do priemyslu, ale aj do oblastí, ktoré sa dotýkajú bežného života ľudí. “Okrem laboratórií budú v budove VC ŽU aj priestory Regionálneho centra pre prenos poznatkov do praxe a Inkubátora, ktorých úlohou je vytvoriť úzke prepojenie s priemyslom a poskytnúť zázemie pre začínajúcich podnikateľov na realizáciu ich inovatívnych nápadov,” dodal riaditeľ VC ŽU Branislav Hadzima.

Vznik nových pracovných miest

UVP ŽU by malo vytvoriť 120–160 pracovných miest vrátane pozícií externých pracovníkov, doktorandov, postdoktorandov, ako aj špičkových výskumníkov zo zahraničia. Celková rozloha UVP ŽU je takmer 5300 metrov štvorcových (m2), podlahová plocha zhruba 3550 m2.

17 špecializovaných laboratórií

Celkové náklady projektu VC ŽU dosiahnu 25,8 milióna eur, pričom v súčasnosti sa na jeho riešení podieľa približne 100 výskumných, odborných a administratívnych pracovníkov. Vzniklo takmer 70 nových pracovných miest a riešenie projektu podporí 20 doktorandov pri vypracovávaní ich dizertačných prác a publikovaní výsledkov. V budove VC ŽU s celkovou úžitkovou plochou viac ako 1500 m2 bude zriadených 17 špecializovaných laboratórií so zameraním napríklad na hodnotenie stavu dopravnej infraštruktúry, hodnotenie vlastností materiálov pre dopravné prostriedky a dopravnú cestu či laboratóriá zamerané na riadenie inteligentných bu­dov.

Ukončenie stavieb v júny 2015

Po procese verejného obstarávania podpísala ŽU zmluvu na vybudovanie budov UVP a VC ŽU so stavebnou spoločnosťou EIFFAGE CONSTRUCTION Slovenská republika, s.r.o., členom francúzskej stavebnej skupiny EIFFAGE. Ukončenie stavieb, vrátane kompletného technologického vybavenia laboratórií, je naplánované do konca júna 2015. Budovy obidvoch pracovísk budú plne integrované do existujúceho univerzitného kampusu.

V Žiline vyrastá vedecký park a výskumné centrum
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM