Správy Samospráva

Obnovenie dopravy na Rondli: Primátor Fiabáne oznámil termín

Požiar dôležitého dopravného uzla spôsobil nemalé problémy. Primátor Žiliny prišiel s dobrými správami. Už v najbližších dňoch majú obmedzenia pominúť.

Ilustračný obrázok k článku Obnovenie dopravy na Rondli: Primátor Fiabáne oznámil termín
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Žilina odstráni z piatka (31. 5.) na sobotu (1. 6.) dopravné značenie z mimoúrovňovej križovatky Rondel a úplne obnoví dopravu. Na brífingu o tom v stredu informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Chcú zrušiť aj mimoriadnu situáciu

,,Dokončujeme inštaláciu podporného systému na Rondli, mal by byť dokončený vo štvrtok (30. 5.). Dáme si ešte jeden deň, aby sme mali stopercentnú istotu, že je všetko zabezpečené. Zatiaľ sme pripravení, že z piatka na sobotu bude odstránené dopravné značenie. Od soboty rána, keď už nebude piatkový nápor na dopravu, bude fungovať žilinský Rondel v režime ako pred požiarom. Predpokladám, že v pondelok oficiálne zrušíme mimoriadnu situáciu," povedal Fiabáne.

Doplnil, že dopravné značenie za dva týždne bude stáť mesto zhruba 100 000 eur. ,,Tá suma sa zdá veľká, ale treba si uvedomiť, že nejde len o dopravné značenie na samotnom Rondli, ale po celej Žiline. Lebo sme museli informovať vodičov aj v širších súvislostiach. A druhá suma, ktorá súvisí so zabezpečením Rondla, prípravou staveniska, s podporným systémom a jeho prenájmom je podobná, okolo 100 000 eur," uviedol žilinský primátor.

Analýza pokračuje

Vysvetlil, že podporná konštrukcia musí byť umiestnená pod Rondlom pre spustenie dopravy. ,,Ešte nie sú dokončené všetky skúšky, analýza stále pokračuje. Ale predbežné výsledky hovoria o tom, že poškodenie nie je také, aby sme museli vymieňať stĺpy či časť Rondla. Čo určite budeme musieť meniť, je výmena ložísk alebo tých vecí, ktoré sú medzi stĺpom a samotným Rondlom. A bude treba opraviť poškodenie vonkajšej fasády stĺpov – to, čo bolo poškodené požiarom," dodal Fiabáne.

Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu v nedeľu 19. mája o 9.00 h. Reagovalo tak na požiar, ktorý vznikol pred 1.30 h na železničnej zastávke Žilina – Záriečie a rozšíril sa na mostné teleso a piliere križovatky Rondel. Podľa vyjadrení statikov došlo pomerne k závažnému poškodeniu jednej časti, či už oporných stĺpov, alebo nosnej časti. Škodu, ktorá vznikla následkom požiaru, predbežne vyčíslili na 213 000 eur. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci v súbehu so zločinom všeobecného ohrozenia.

Mimoriadna situácia v Žiline: Týmto miestam sa radšej vyhnite
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM