Igor Petrík Rôzne

Obloha nad Žilinou pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta! FOTO

V piatok predpoludním sa hlavy ľudí otáčali smerom k oblohe viac ako inokedy. Aj Žilinčanom sa naskytol nevšedný pohľad na vesmírne divadlo, v ktorom hlavné úlohy zohrali Slnko a Mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Obloha nad Žilinou pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Neboli to iba čierne sklíčka a CD-čka vztýčené k oblohe, či vzrušené šepoty: Videl si to?, ktoré sprevádzali dnešné pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka na Mariánskom námestí v Žiline.

Sprevádzal ho aj zvláštny chlad, citeľný už od rána. „Súvisí so zatmením, lebo geometricky bolo v čase tej maximálnej fázy o 62 percent príkonu od Slnka na tomto mieste menej. To znamená, že to cítime všetci. Nie len preto, že sa dlhšie nehýbeme, ale všetci cítime taký neprimeraný chlad. Stavím sa, že sa to prejaví aj dnešnou nižšou priemernou teplotou,“ povedal Miroslav Znášik z Krajskej hvezdárne v Žiline, ktorá pre záujemcov pripravila na námestí bezpečné pozorovanie nevšedného úkazu. Cez dva astronomické ďalekohľady.

„Známe je pozorovanie u nás posledného úplného zatmenia Slnka z leta 1842, kedy ho pozorovali dvaja banskobystrický lekári z vrcholu Ďumbiera. Prekvapene popisovali, ako sa počas zatmenia obalila tráva ľadom,“ doplnil.

Ľuďom sa zatmenie páčilo

Malé skupinky ľudí sa pri astronomických ďalekohľadoch na Mariánskom námestí zhromažďovali už po desiatej hodine, aby stihli maximálnu fázu zatmenia o 10.50 hod. „Ešte som to nikdy nevidel, som zvedavý,“ povedal gymnazista Marek krátko predtým.

„Bola to nádhera. Zatmenie som zažil už pred pár rokmi, ale nechcel som si to nechať ujsť. Za pár rokov prídem opäť,“ opisoval svoje dojmy zo zatmenia tesne pred jedenástou Jaroslav.

„Stálo to za to. Mám už svoj vek a takáto možnosť sa nemusí opakovať,“ skonštatovala dôchodkyňa Ľubica.

Nadšenie neskrývala ani Jana. „Prišla som so synom, celý týždeň o tom hovoril. Ale som rada, že sme tu a mohli sme sa pozrieť.“

Najbližšie zatmenie uvidíme o šesť rokov

Čiastočné zatmenie skončilo o 12.01 hod. „Prekvapilo ma, že ešte vydržalo počasie, pretože je už tak dlho pekne. Štatisticky, čím dlhšie je pekne, tým dlhšie by malo byť škaredo,“ zhodnotil svoje dojmy Miroslav Znášik.

„24. januára 2011 sme mali posledné čiastočné zatmenie Slnka na Slovensku, najbližšie bude 10. júna 2021. Najbližšie úplné zatmenie u nás bude 7. októbra 2135,“ doplnil.

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Prečítajte si tiež: Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Žiline a kedy dosiahne maximum?

Foto: Karol Srnec, Bratislava – Most Apollo, 9:37 –11:58, www.ephoto.sk

Čiastočné zatmenie Slnka prilákalo aj Žilinčanov
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM