Správy

O PCR testy je enormný záujem: Žilinská nemocnica posilňuje kapacity

Minulý týždeň presiahli v nemocnici hranicu 800 PCR testovaných za deň a tento týždeň počty ďalej stúpajú. Nemocnica sa prispôsobuje situácii.

Ilustračný obrázok k článku O PCR testy je enormný záujem: Žilinská nemocnica posilňuje kapacity
Zdroj: FNsP Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline opätovne posilnila veľkokapacitné odberové miesta. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je dôvodom nárast požiadaviek o PCR testovanie na ochorenie COVID-19. Kapacita dostupných termínov sa v porovnaní so začiatkom roka 2022 strojnásobila.

Každý druhý test je pozitívny

Žilinská nemocnica realizuje PCR testovanie nielen vo veľkokapacitnom odberovom mieste, ale tiež priamo na lôžkových oddeleniach. Ako informoval riaditeľ nemocnice Eduard Dorčík, minulý týždeň presiahli hranicu 800 PCR testovaných za deň a tento týždeň počty ďalej stúpajú. Približne každý druhý test pritom potvrdil pozitivitu na ochorenie COVID-19.

„Počet objednaných v systéme Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) veľmi rýchlo narastá a tomu prispôsobujeme rozdelenie tímov. Je to pre nás náročné najmä z personálnej stránky, keďže zabezpečujeme činnosť štandardných oddelení aj COVID pavilónu, vakcinačného centra a tiež mobilných odberových miest pre antigénové i PCR testovanie,“ priblížil Dorčík.

Pomoc medikov

Doplnil, že v prípade potreby nemocnica počíta s posunom kapacity až na dennú úroveň 1100 PCR testov. „Postupne však aj u nás pociťujeme výpadky personálu, ktoré komplikujú prevádzku oddelení. Dôležitá je preto intenzívnejšia pomoc medikov a študentov ošetrovateľstva, ktorí nám pomáhajú práve v mobilných odberových miestach,“ doplnil riaditeľ FNsP Žilina s tým, že záujem o platenú výpomoc v nemocnici zatiaľ prejavilo 16 vysokoškolákov študijného odboru všeobecné lekárstvo a študijného odboru ošetrovateľstvo.

FNsP Žilina aktuálne eviduje 108 zamestnancov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, z nich je 73 zdravotníckych pracovníkov, prevažne ide o ošetrovateľský personál. Výpadok ďalších približne 100 ľudí spôsobuje v týchto dňoch tiež karanténa, OČR alebo PN z iného dôvodu ako ochorenie COVID-19, dodala Záteková.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM