Jozef Legéň Rôzne

Novinka v centre mesta: Verejný šach, ktorého figúrky odkazujú na známe žilinské budovy

V Žiline pribudne zaujímavá atrakcia! Po verejnom klavíri sa objaví v centre mesta aj verejný šach. Oficiálne ho do života pustia v stredu 16. júla, kedy sa odohrá aj prvý verejný turnaj. Zaujímavosťou je, že šachovnica je v tvare námestia a jednotlivé figúrky odkazujú na významné žilinské budovy.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v centre mesta: Verejný šach, ktorého figúrky odkazujú na známe žilinské budovy
Zdroj: Dnes24.sk

Po úspešnej inštalácii prvého verejného klavíra v Žiline pokračuje známa reštaurácia na Mariánskom námestí v spolupráci so svojim susedom, žilinským kníhkupectvom, v zušľachťovaní verejného priestoru.

„V stredu 16.júla od 16:00 oficiálne uvedieme do života Žilinský šach – šachovnicu v tvare Mariánskeho námestia s figúrkami odkazujúcimi na významné žilinské budovy. Autorom grafického návrhu šachového stolíka a jednotlivých figúrok je žilinský grafik a dizajnér Peter Pyppo Dlhopolček, texty k sprievodnému letáku napísal pamiatkar Vladimír Majtan, ktorý pri uvedení šachovnice povie aj pár slov o žilinských pamiatkach,“ uviedol kníhkupec Ján Ničík zo známeho žilinského knihkupectva.

Súčasťou uvedenia verejne prístupnej šachovnice bude malý šachový turnaj pre verejnosť v spolupráci so žilinským šachovým klubom TJ Mladosť. Žilinčania, ak ovládate šachové pravidlá, príďte i zahrať.

„Mesto musíme používať. Treba sa v ňom tešiť, hrať sa, ponáhľať aj plakať. Treba ošúchať jeho chodníky, vysedieť jeho lavičky. Nemôžeme sa spoliehať, že to za nás urobí niekto iný. Pokiaľ nebudeme považovať jeho ulice a námestia za vlastný životný priestor na ktorom nám záleží, ťažko môžeme očakávať zásadné vylepšenie podôb mesta. Rozmýšľajme, ako môže každý z nás pomôcť skrášliť aspoň svoju ulicu, aspoň ten kúsok Žiliny, na ktorý sa dennodenne díva. Môžeme vymýšľať tisícky dôvodov, prečo nie je v našom meste to či ono v poriadku. Môžeme hádzať vinu za tento stav starostom, mestským úradníkom či developerom. Žiadny z nich však nedokáže vidieť našimi očami, žiaden z nich nerozmýšľa našim rozumom. Pretože v konečnom dôsledku o tom, aká bude Žilina, nerozhodujú oni, ale my“ dodáva na margo skrášlenia verejného priestoru klavírom a šachovnicou Ničík.

Prečítajte si aj, ako na verejnom klavíri v Žiline si precvičil prsty slovenský poslanec.

foto/zdroj: ilustračné/Artforum Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM