Barbara Dallosová Rôzne Správy

Nazrite za dvere primátora Žiliny: Takto trávi Vianoce Peter Fiabáne

Ako hovorí Peter Fiabáne, pred sviatkami pomáha so všetkým, darčeky však niekedy zháňať nestíha. Zisťovali sme, ako vyzerajú Vianoce šéfa žilinskej samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Nazrite za dvere primátora Žiliny: Takto trávi Vianoce Peter Fiabáne
Zdroj: Archív P. Fiabáne

Decembrové dni pomaly odsýpajú a do najkrajších sviatkov v roku ich zostáva už len pár. Počas vrcholiacich príprav je aj primátor odrazu obyčajným chlapom a keď treba, umyje i okná. Aspoň to tvrdí prvý muž Žiliny Peter Fiabáne. Zaujímalo nás, čo máva primátor na vianočnom stole i ako je na tom s darčekmi.

S kým budete tráviť tohtoročné vianočné sviatky?

Určite s manželkou Annou a dcérou Martinkou, ktorá pricestuje na sviatky z Bratislavy. Na prvý sviatok vianočný by sa k nám mal pridať aj syn Michal s rodinou. Veľmi by som uvítal, aby s nami mohla stráviť sviatky aj moja mama. Ako sa nakoniec stretneme bude určite záležať od preventívnych opatrení.

A čo štedrovečená večera. Ste fanúšikom klasiky v podobe kapra so šalátom či radšej experimentujete?

Áno, preferujeme klasiku. Okrem rodinnej tradície – oplátok s medom a cesnakom, kapustnice, kapra so šalátom a dobrým vínkom, sa teším aj na špecialitu mojej manželky a tou je vždy krásne prestretý vianočný stôl.

Máte nejaké vlastné rodinné tradície spojené so sviatkami?

Doobedie na štedrý večer celé roky trávime v prírode, väčšinou vo Vrátnej. Aj keď sme všetci dospelí, tak večer privolávame Ježiška s darčekmi zvonením zvončekom.

Na čom sa v predvianočných prípravách doma podieľate?

Pomáham so všetkým, čo treba – od umývania okien, vysávania, zdobenia stromčeka až po vyprážanie kapra. Vždy si to však delíme s manželkou a deťmi tak, aby sme čas príprav strávili spoločne v príjemnej atmosfére a bez zbytočného stresu.

Ste typ, ktorý má darčeky premyslené dlho dopredu, alebo sa stáva, že ich zháňate na poslednú chvíľu?

Boli časy, keď sa mi darilo nakupovať darčeky v predstihu, posledné dva roky to neplatí, spolieham sa na manželku, ktorá je v tomto dokonalá.

Tieto sviatky budú predsa len trochu iné, než sme zvyknutí. Čo by ste Žilinčanom v tejto ťažkej dobe odkázali?

Ako prežijeme tohoročné vianočné sviatky bude záležať, tak ako vždy, na každom z nás. Osobne vnímam, že viac ako inokedy by to malo byť o upokojení sa, o zamyslení, darovaní, ľudskosti a láske. Nie je nič dôležitejšie a žiadna pandémia by to nemala zmeniť. A to úprimne prajem všetkým Žilinčanom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuálne správy zo Žiliny

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM