Rôzne

Najkrutejšie obdobie roka pre bezdomovcov: Mestskí policajti im neraz zachraňujú životy

Nie každý bude aj cez Vianoce doma. Niektorí medzi nami ten svoj domov dávno stratili a blúdia ulicami. Bezdomovci sú problémom, ktorý sa dotýka aj mesta Žilina, ktoré vlastné zariadenia pre nich síce nemá, ale snaží sa pomáhať v spolupráci s charitou. Takáto je situácia s bezdomovcami v Žiline...

Ilustračný obrázok k článku Najkrutejšie obdobie roka pre bezdomovcov: Mestskí policajti im neraz zachraňujú životy

Mesto Žilina nemá vlastné zariadenie, ktoré by bezdomovci mohli využívať v zimnom období, preto spolupracuje s charitou sv. Vincenta v Žiline, aby sa postarali v rámci možností o ľudí bez domova. V roku 2013 Mesto Žilina prispelo charite v zmysle zmluvy sumou 110 tis. €.

Mestskí policajti pomáhajú zo svojho

V zimných mesiacoch sa bezdomovcom dostáva viac pozornosti aj zo strany Mestskej polície Žilina (MP), často krát hliadky v podstate zachraňujú uvedeným osobám život, keď zobúdzajú podchladených opitých asociálnych občanov spiacich na dlažbe, v parkoch, v sadoch a na iných miestach v Žiline.

„Poskytujeme im predlekársku pomoc do príchodu rýchlej zdravotnej pomoci, sociálne poradenstvo – kde a ako sa ubytovať, aké podmienky musia spĺňať a pod. Neraz sa stáva, že príslušníci MP sami poskytnú týmto osobám vlastnú finančnú alebo materiálnu pomoc. MP spolupracuje s diecéznou charitou, máme zmapované miesta s prebývajúcimi bezdomovcami. Treba však pripomenúť, že väčšina z týchto ľudí sú osoby v produktívnom veku, ktorí uprednostňujú asociálny spôsob života (bez trvalého pobytu, nadmerná konzumácia alkoholu, drog, páchanie rôznej trestnej alebo inej protispoločenskej činnosti) a veľmi ťažko sa zaraďujú do spoločnosti aj napriek snahám rôznych organizácií a charít, hlavne pre neschopnosť dodržiavať aspoň základné pravidlá správania a spolunažívania s ostatnými ľuďmi,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Podľa hovorcu Žiliny poniektorým vyhovuje takýto štýl života, sami si ho vybrali a nehodlajú sa prispôsobiť inému režimu v sociálny zariadeniach. Mesto Žilina sa v rámci svojich možností snaží pomôcť každému, ale tu musí existovať záujem aj z druhej strany.

Presnú štatistiku nemajú

„Mesto eviduje k dnešnému dňu 1531 osôb s trvalým pobytom – mesto Žilina. Štatistiku koľko je presne bezdomovcov nemáme, pretože nie je možné zistiť koľko z týchto ľudí je skutočne bez domova a žije na ulici a takisto sú ľudia, ktorí žijú na ulici a napriek tomu majú ešte v evidencii uvedenú poslednú známu adresu,“ dodáva Čorba

Na otázku či mesto plánuje pre bezdomovcov nejaký „špeciálny vianočný darček“ sme dostali jasnú odpoveď: „Mesto nie, Charita sv. Vincenta však každoročne pripravuje pre bezdomovcov vianočné jedlo,“ povedal Čorba.

Bezdomovci z charity utekajú

„Úprimne nás mrzí, že na území mesta sú ľudia bez domova, preto Mesto Žilina ročne prispieva na charitu sv. Vincenta v Žiline, aby títo ľudia, obzvlášť v zime, mali strechu nad hlavou. V tejto charite majú možnosť využiť aj služby Denného centra. Charita je žiaľ prázdna alebo minimálne naplnená. Z minulosti máme skúsenosti, že v extrémnych mrazoch ich príslušníci Mestskej polície Žilina zvážali do tejto charity a za dve hodiny nám volali sestričky, že ľudia poutekali opäť pod holé nebo. Mesto Žilina sa v rámci svojich možností snaží pomôcť každému, ale musí existovať záujem aj z druhej strany,“ uzavrel Čorba.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM