Aktualizované Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Stovky hasičov na Orave: Dobrovoľníci pomáhali až do zotmenia, FOTO a VIDEO

Dôsledky snehovej kalamity ešte stále nie sú odstránené. Dobrovoľní hasiči z celého Slovenska odstraňovali sneh celý deň.

Zdroj: Facebook
Na sever Slovenska smerujú stovky dobrovoľných hasičov: Pomôžu pri kalamite
29
Galéria

Desiatky dobrovoľných hasičov sú už na ceste na sever Slovenska, aby pomohli pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

Ako uviedla Farkasová, päť autobusov s 250 hasičmi z okresov Galanta, Dunajská Streda, Komárno, Prešov, Sabinov, Bardejov, Pezinok, Senec, Senica, Skalica a Nové Zámky by malo do Námestova doraziť medzi 10. a 11. hodinou pred obedom.

„Okrem dobrovoľných hasičov v autobusoch sa na pomoc vydalo približne 100 ďalších, ktorí zvolili iný spôsob dopravy (prevažne Iveco Daily). Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí sú v plnom nasadení pripravení pomôcť v zasiahnutých obciach pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity. Ide o sústredenú pomoc dobrovoľných hasičov ohromných rozmerov!“ zdôraznila hovorkyňa Prezídia HaZZ.

Prví členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí z Trnavského kraja už dorazili na Oravu (celkom 34 členov). „Hasiči sú rozdeľovaní do jednotlivých obcí podľa požiadaviek starostov, prvá várka už smeruje na pomoc do obce Mútne. O pár minút by mali do Námestova doraziť 2 autobusy z Prešova. Ich posádka bude na pomoc rozdelená do obcí Sihelné a Novoť“ uviedla Zuzana Farkasová.

Na sever Slovenska už dorazili všetci dobrovoľní hasiči, ktorí tam boli vyslaní na pomoc z viacerých kútov Slovenska. „Pred hodinou prišlo na miesto 100 členov DHZO z Prešovského kraja, ktorí budú pomáhať v obciach Zákamenné, Novoť a Krušetnica. Pred pár minútami dorazili do Oravskej Lesnej aj posledné 3 autobusy,“ uviedla Farkasová a doplnila, že dobrovoľní hasiči z autobusu z Nitrianskeho kraja smerujú na pomoc do obce Mútne, posádky z autobusov z Bratislavského a Trnavského kraja budú odstraňovať následky snehovej kalamity v Oravskej Lesnej.

Historicky prvýkrát v spolupráci HaZZ a DPO SR došlo ku koordinovanému presunu takého veľkého množstva hasičov na pomoc ku konkrétnej udalosti. Po druhej hodine popoludní by na miesto mala prísť aj ministerka vnútra SR Denisa Saková.

Od sobotného rána podľa ministerky pracuje priamo v lokalitách na Orave, ktoré si to najviac vyžadujú, vyše 400 dobrovoľných hasičov. Tí pomáhajú odstraňovať sneh z obecných budov, súkromných obydlí a zabezpečujú prístup k imobilným občanom.
Na severe Slovenska pomáha od sobotného rána s odstraňovaním následkov snehovej kalamity vyše 400 dobrovoľných hasičov. Informovala o tom na brífingu v Oravskej Lesnej ministerka vnútra SR Denisa Saková. „Ako sme avizovali, situácia sa vyvinula tak, že jednotlivé dotknuté a postihnuté obce potrebujú pomoc v tom, aby sa intravilány obcí vyčistili od nadbytočného snehu,“ pripomenula Saková.
Po celom Slovensku podľa nej v rámci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) stiahli celú techniku, čo sa týka nakladačov, bagrov, traktorov, sklopiek.„Zároveň sme povolali aj špecialistov lezcov v rámci profesionálov HaZZ. Dnes ich je tu približne 35, ktorí vo vysokých polohách, samozrejme s istením, odstraňujú sneh zo striech či už obecných domov, alebo domov občanov v jednotlivých obciach. Samozrejme sme povolali aj dobrovoľných hasičov z celého Slovenska. Banskobystrický, Trenčiansky a Košický kraj sme nechali zatiaľ v rezerve. Ako prví dorazili dobrovoľní hasiči z Trnavského kraja, neskôr Bratislavského, Nitrianskeho, Prešovského kraja,“ priblížila.

Takmer 300 dobrovoľných hasičov, ktorí boli dnes vyslaní na pomoc do kalamitou zasiahnutých obcí na severe Slovenska, odcestovalo v sobotu večer (19.1.) domov. „Hasiči až do zotmenia v zasiahnutých obciach dstraňovali veľké nánosy snehu zo striech budov, sprístupňovali cestné komunikácie, komunikácie k verejným budovám a rozširovali chodníky v obciach. Počas dnešného dňa sa podarilo vykonať všetky práce súvisiace s odstraňovaním následkov snehovej kalamity, ktoré boli pôvodne odhadované na dva dni. Zajtra bude v zasiahnutých obciach na pomoc obyvateľom 60 príslušníkov HaZZ“ uzavrela Farkasová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM