Správy

Most na Obchodnej ulici začnú demontovať: Mesto avizuje obmedzenia aj zmeny v MHD

Demontáž mosta na Obchodnej ulici v Žiline má podľa mesta odštartovať v polovici októbra.

Ilustračný obrázok k článku Most na Obchodnej ulici začnú demontovať: Mesto avizuje obmedzenia aj zmeny v MHD
Zdroj: Dnes24.sk

Most pre peších na Obchodnej ulici v Žiline budú demontovať od 15. októbra do 22. októbra. Podľa hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka sa začne komplexná rekonštrukcia celého mostného objektu za približne 360 000 eur v budúcom roku.

Obchádzková trasa pre peších

Doplnil, že pre zlý technický stav je potrebné most už v tomto roku úplne uzavrieť a demontovať. „Kým sa nezrekonštruuje, bude pre peších uzatvorený v celom rozsahu. Chodci budú nasmerovaní k obchádzkovej trase dočasným dopravným značením. Bezpečnosť pohybu bude zabezpečená formou smerovej dosky s výstražným svetlom, mobilným oplotením a betónovými zvodidlami. Súčasne je na Obchodnej ulici vyznačený dočasný priechod pre chodcov, aby bol zabezpečený plynulý pohyb bez výrazných obmedzení,“ uviedol hovorca mesta.

Výluky MHD

Práce na demontáži mosta si podľa neho vyžiadajú nevyhnutné výluky mestskej hromadnej dopravy (MHD).

„Celková uzávera a výluka trolejbusovej dopravy sa začne v piatok (15. 10.) od 23.00 hod., keď vypnú trakčné vedenie na Obchodnej ulici. Nočná linka č. 50 už po Obchodnej ulici nepôjde a bude odklonená cez Obežnú ulicu. V sobotu a nedeľu (16. – 17. 10.) nahradia výluku trolejbusov autobusy s obchádzkou cez Obežnú ulicu. Zastávka MHD Obchodná nebude počas víkendu obsluhovaná v oboch smeroch z dôvodu celkovej uzávery. Cestujúci musia na nástup a výstup využiť priľahlé zastávky Matice slovenskej alebo Sv. Cyrila a Metoda,“ doplnil Miškovčík.

Komplexná oprava

„Najneskôr v pondelok (18. 10.) bude od 4.30 hod. úsek sprejazdnený pre trolejbusy tak, že v mieste demontáže lávky bude premávka presmerovaná striedavo do jedného jazdného pruhu. Zároveň sa pre cestujúcich obnoví obsluha zastávky Obchodná,“ dodal hovorca mesta.

Komplexná oprava mosta sa sústredí na výmenu časti podpier, celej nosnej konštrukcie a záchytného bezpečnostného zariadenia. „Okrem vyriešenia zlého technického stavu prinesie rekonštrukcia mosta pre obyvateľov Žiliny aj ďalší benefit. Po realizácii prác bude most slúžiť okrem peších aj cyklistom, keďže bude súčasťou cyklotrasy cez sídlisko Vlčince,“ uzavrel Miškovčík.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM