Správy Samospráva

Modernizácia dopravy v Žiline: Mesto vyhlásilo obstarávanie na trolejové dráhy a depo

Cieľom projektu je výstavba nových trolejbusových tratí a obratísk. To má byť cestou k bude modernizácii infraštruktúry mestskej hromadnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Modernizácia dopravy v Žiline: Mesto vyhlásilo obstarávanie na trolejové dráhy a depo
Zdroj: Mesto Žilina

Mesto Žilina urobilo prvé kroky k modernizácii trolejbusovej dráhy a výstavby údržbovej základne – trolejbusového depa. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka v pondelok (20. 7.) vyhlásilo verejné obstarávanie na vypracovanie projektovej dokumentácie trolejových dráh v predpokladanej hodnote viac ako 2,4 milióna eur bez DPH a depa v predpokladanej hodnote viac ako 1,2 milióna eur bez DPH.

Čo všetko je súčasťou projektu

Predmetom investičného projektu „Modernizácia infraštruktúry trolejbusovej dráhy a meniarní, výstavba nových trolejbusových tratí a obratísk v Žiline“ bude modernizácia infraštruktúry mestskej hromadnej dopravy. „Súčasťou rekonštrukčných prác bude trakčné vedenie, výstavba nových trolejbusových tratí, kompletná modernizácia trakčného systému, diaľkového ovládania, obratísk a trakčných meniarní s kompletným napájacím systémom. Štúdia realizovateľnosti ráta s investičnými nákladmi na stavbu približne 40 miliónov eur bez DPH,“ uviedol Miškovčík.

Náklady odhadnuté an 16 miliónov

Investičný projekt „Výstavba a modernizácia údržbovej základne trolejbusov v Žiline“ má za cieľ vytvoriť vhodné technické podmienky pre údržbu a opravy vozidiel dopravného podniku prostredníctvom modernizácie a dobudovania depa na Kvačalovej ulici. „Náklady na realizáciu prác v zmysle štúdie uskutočniteľnosti sa odhadujú na 16 miliónov eur bez DPH. V pláne je časť objektov súčasnej základne na opravy a údržbu rekonštruovať, časť prebudovať stavebne aj technologicky a vystavať nové objekty,“ dodal hovorca mesta.

„Som veľmi rád, že sme vo fáze obstarávania projektovej dokumentácie na dva projekty, ktoré sú veľkosťou nepochybne najväčšou investičnou akciou mesta za posledné obdobie. Pôjde o modernizáciu mestského majetku, aká sa v Žiline neuskutočnila za posledných 25 rokov. Jej výsledkom bude nielen modernizácia trolejových dráh a depa, ale aj zvýšenie celkového komfortu verejnej osobnej dopravy pre obyvateľov a návštevníkov mesta,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM