Správy

Mobily využijeme aj na doteraz netradičné účely: Žilina prichádza s unikátnou aplikáciou

Mesto prichádza s novinkou! S využitím nových technológii budú môcť Žilinčania a všetci návštevníci mesta získať kompletné informácie o konkrétnom objekte v meste. Prečítajte si, ako to bude fungovať v praxi.

Mesto Žilina dnes predstavilo projekt označovania významných kultúrnych a historických pamiatok novými nehrdzavejúcimi tabuľkami s QR kódom, ktorý prostredníctvom mobilnej aplikácie prináša kompletné informácie o konkrétnom objekte. Myšlienka vznikla podľa vedúcej odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline Ingrid Dolníkovej v roku 2012.

„S Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra a aktivistami z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie sme urobili workshop, na ktorom sme pomenovali najdôležitejšie problémy pohybu turistov v meste. A z workshopu vyšlo aj označovanie významných objektov antikorovými tabuľkami s QR kódom, cez ktorý sa vieme dostať k informáciám v rámci internetovej stránky Turistickej informačnej kancelárie (TIK) aj v angličtine a poľštine,“ povedala Dolníková.

Momentálne je označených cez 80 budov

Doplnila, že označených je momentálne 81 budov. „Prínos vidím v tom, že každá budova má svoje číslo. Toto číslo sa objavuje aj v sprievodcovských brožúrach a rôznych bulletinoch. Chceme, aby mala budova číslo aj v rámci turistických okruhov či turistických informácií. Je to veľmi ľahký systém, nie niečo uzavreté v rámci jedného časového obdobia. V tom vidím určitú nadčasovosť. A ďalšie pozitívum je, že sa turisti dostanú k množstvu informácií práve pri budove, o ktorej chcú niečo vedieť,“ uviedla Dolníková.

Sme prvým mesto v SR s takýmto systémom

Podľa metodika obnovy a ochrany pamiatok Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Žilina Vladimíra Majtána je Žilina prvým slovenským mestom s takýmto systémom označovania významných objektov. „Systém navrhnutý pre Žilinu hodnotíme veľmi vysoko. Práve z dôvodu, že je interaktívny, je možné ho korigovať, dopĺňať. A na základe nových informácií, ktoré sa dozvedáme pri každej obnove o objekte, je možné ho dopĺňať. Vyzerá esteticky veľmi dobre, architektúru nenarúša, je šitý na mieru každému objektu a z tohto dôvodu mu nie je veľmi čo vytknúť,“ skonštatoval Majtán.

Rozpočet projektu je vyše 34 000 eur

Označovanie významných kultúrnych a historických pamiatok je súčasťou cezhraničného projektu Partnerstvom k podpore cestovného ruchu turistickej destinácie Žilina – Bielsko-Biala, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja z cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika.

„Celkový rozpočet projektu je viac ako 34 000 eur. Mesto Žilina spolufinancuje päť percent, desať percent financuje štátny rozpočet a zvyšok Európsky fond regionálneho rozvoja,“ uzatvoril projektový manažér Ľuboš Slobodník.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM