Soňa Vanovčanová Iné športy Šport

Megaúspech Žilinčanky Karin (17) v Ekvádore: Zlato na majstrovstvách sveta! FOTO

Odchovankyni športového klubu Gymnastika a Fitness Žilina Karin Suchomelovej sa na Juniorských majstrovstvách sveta vo fitness mimoriadne darilo. Aké boli jej prvé pocity?

Ilustračný obrázok k článku Megaúspech Žilinčanky Karin (17) v Ekvádore: Zlato na majstrovstvách sveta! FOTO
13
Galéria
Zdroj: Archív Karin Suchomelovej

Počas prvej decembrovej soboty sa v juhoamerickom Ekvádore uskutočnilil Juniorský svetový šampionát vo fitness. Slovenská výprava zožala viacero úspechov, no do Žiliny poputoval ten najcennejší kov.

„Slzy tvrdej driny sa premenili na slzy šťastia. Vďaka mojej rodine, trénerom a blízkym kamarátom, ktorí mi nedovolili sa vzdať, si odnášam z Ekvádoru titul Majsterky sveta a zároveň aj titul Absolútnej Majsterky sveta. Posledné týždne pred súťažou sa udialo veľa vecí, ktoré mi zavierali brány pred štartom na Majstrovstvách sveta,“ napísala Karin Suchomelová na svojej facebookovej stránke po Juniorskom svetovom šampionáte, ktorý sa uskutočnil v Juhoamerickom Ekvádore. Nezabudla pri tom všetkom poďakovať všetkým, ktorí jej pomáhali v náročnej príprave – Dobroslave Lehotskej, Mirovi Šolcovi, Petovi Antalovi, Barbare Machalovej a Milošovi Dolanskému.

Karin Suchomelová je študentkou Súkromnej umeleckej školy v Žiline. Má 17 rokov a popri športovej gymnastike sa začala venovať fitness, kde súťaží v kategórii nad 163 cm. Prvé juniorské majstrovstvá sveta absolvovala v roku 2017. S Karin sa nám síce neporadilo osobne stretnúť, no veľmi ochotne nám odpovedala na pár otázok online.

Aký bol ten pocit bezprostredne po vyhlásení výsledkov?

Tak pocit je to úžasný. Mať na krku zlatú medailu, v ľavej ruke trofej, pravú ruku mať položenú na hrudi, popritom hrá slovenská hymna, tlačia sa vám slzy do očí a hlavou vám prechádza všetko, čo ste pre tento pocit víťazstva museli a hlavne chceli urobiť. Po takomto pocite túži každý jeden športovec. O to viac, že som to nečakala, tak ma to viac potešilo. Znamená to pre mňa veľmi veľa a splnila som si sen, po ktorom som túžila už veľmi dlho.

Túto sezónu ste odštartovali celkovo veľmi úspešne..

Áno, moja prvá súťaž v jesennej sezóne bola Arnold Classic v Barcelone, kde som v spojenej kategórii medzi ženami obsadila 3. miesto. Pre mňa osobne to bol obrovský úspech a ešte väčšia skúsenosť. Na súťaž sa prišiel pozrieť osobne Arnold Schwarzenegger. Neopísateľný pocit, keď som mohla stáť kúsok od takej legendy. Obrovský zážitok, ktorý sa nevyskytne tak často. Pre postup na Majstrovstvá sveta žien som sa zúčastnila domácej nominačnej súťaži v Zvolene kde som sa v kategórii fitness ženy open umiestnila na treťom mieste a zároveň som sa nominovala v A-tíme na Majstrovstvá sveta.

Je náročné zosúladiť štúdium a vrcholový šport?

Chodím na umeleckú školu, kde študujem grafický a priestorový dizajn. Táto škola nemá nič spoločné so športom, ale aj napriek tomu mi dokážu vytvárať veľmi dobré podmienky pre moju športovú kariéru.

Čo obnáša vrcholový šport? Hlavne pre dievča vo vašom veku? Je náročné urdžať disciplínu?

Vrcholový šport je veľmi náročný. Keď človek chce niečo dokázať a ide si za tým, čo si určil ako cieľ, tak disciplína mu nerobí problém. Ide si za tým svojim a ani koláče ho nezastavia :-) Takéto ťažšie obdobie som zažívala teraz. Začala som sezónu skôr a absolvovala som veľa súťaží. Moje telo už jednoducho nevládalo. Do toho prišlo pár zlých správ a moje sebavedomie pomaly upadalo, ale našťastie stáli okolo mňa ľudia, ktorí mi pomohli sa znovu postaviť na nohy. A s ich pomocou som dokázala vyhrať titul Majsterky sveta.

Čo vás čaká v najbližšom období?

Teraz si približne mesiac oddýchnem a od nového roka začína príprava na jarnú sezónu. Nemám ešte vybraté zahraničné súťaže, ale určite by som sa chcela zúčastniť slovenských súťaží, ktoré budú nominačné na Majstrovstvá Európy.

Čo by ste odkázali všetkým mladým ľuďom, nielen športovcom, ale aj tým, ktorí si zatiaľ cestu ku športu nenašli?

Takto, vrcholový šport, ako som spomínala je veľmi náročný, ale určite každý jeden človek, či už dieťa, dospelý človek alebo aj starí ľudia, by mali robiť niečo pre svoje telo. Nemusí to byť hneď vrcholový šport, ale stačí si ísť niekedy zabehnúť von, ísť sa prejsť alebo si ísť zabicyklovať. Treba si trošku dávať pozor na stravu. Nemusí človek držať diéty! Stačí to len ustriehnuť a život bude lepší a hlavne zdravší.

Zdravie je prvoradé a každý z nás má iba jedno.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Karin Suchomelová (17) žne úspechy na pódiách od začiatku jesennej sezóny
13
Galéria
Zdroj: Archív Karin Suchomelovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM