Tomáš Batiz Rôzne Recept na dnes

Liptáčky, nebojte sa plavkovej sezóny: Recept priamo od majsterky sveta vo fitness Dominiky Multáňovej!

Letné prázdniny sa už nezadržateľne blížia a mnohí z nás túžia po dokonalej postave na kúpaliskách. Spoločne s úspešnou fitneskou Dominikou Multáňovou sme pre vás pripravili pár zaručených rád, ktoré môžu zmeniť vašu postavu, ale aj celý životný štýl.

Ilustračný obrázok k článku Liptáčky, nebojte sa plavkovej sezóny: Recept priamo od majsterky sveta vo fitness Dominiky Multáňovej!
Foto: Tomáš Batiz / Zdroj: Dnes24.sk

Liptáčku Dominiku Multáňovú detailnejšie predstavovať vôbec netreba. Mladá a úspešná fitneska, ktorá vo svojom obore triumfovala vo všetkých možných súťažiach po celom svete, sa popri svojej kariére dôkladne venuje aj trénerstvu, vďaka ktorému odovzdáva svoje skúsenosti mladým talentom. Spoločne s Dominikou Multáňovou sme pre vás dali dokopy pár rád, ktorými sa môžete dostať do skvelej formy.

Najdôležitejšia je strava

Cesta k vysnívanej postave a zdravému životnému štýlu vedie cez úpravu jedálnička. Samozrejme, že strava a cvičenie idú ruka v ruke, ale často len malé úpravy v stravovaní dokážu výrazne zmeniť postavu a dokonca zlepšiť výkon a kondičku. “Stravovanie býva často problémom aj mnohých cvičencov, ktorí pravidelne pracujú a výsledky na postave a váhe stále nevidia. Niekedy stačia len malé úpravy a metabolizmus sa krásne rozbehne,” vysvetľuje Domča.

Rada od Dominiky:

  • Pravidelný príjem jedla (odporúčam 5–6krát denne).
  • Časové rozstupy medzi jedlami (každé 2,5–3 hodiny), veľkosť porcií, správne zdroje potravín a správna úprava pokrmov.
  • Nezabudnite na vodu (denne prijať 2–5l/ tekutín).

Ide o dlhodobý proces

Na začiatok si treba uvedomiť jednu dôležitú vec. Chudnutie je dlhodobý proces, pri ktorom je veľmi dôležitá trpezlivosť. “Nemôžeme chcieť, aby tukové bunky, ktoré sme si roky pestovali a pocitovo sa o ne starali zmizli zo dňa na deň. Taktiež neodporúčam meniť aj stravovanie šokom zo dňa na deň, ale postupne vyhadzovať zaužívané nezdravé pokrmy a návyky a takto nabehnúť na zdravú životosprávu. V stravovaní treba byť trpezlivý a taktiež striktný, lebo držať diétu iba príležitostne a sem-tam si niečo „iba“ zobnúť je ako keby sme diétu ani nedržali,” prízvukuje na margo stravy ďalej Multáňová.

S tréningom zo začiatku opatrne

Ak ste sa cvičeniu a zdravému štýlu doteraz vyhýbali, tak to zo začiatku neprežeňte, pretože to môže mať úplný opačný efekt. Treba brať do úvahy, že sval na regeneráciu potrebuje 24–48 hodín a podľa toho by sme mali zvoliť aj vhodný split a tréningový systém. “Najvhodnejšie je trénovať samostatne veľké a zaostávajúce svalové partie, na ktoré sa viac zameriate. Medzi dobré tréningové systémy patria rozdelenie tréningov, aby sa precvičilo celé telo do troch dní, alebo striedanie dňa tréningu s dňom odpočinku," pokračuje majsterka sveta.

Rady od Dominiky:

  • Tréning by nemal trvať dlhšie ako 45–60 minút.
  • Veľkosť prestávok môže byť do 1 minúty až po 4–5minút.
  • Počet opakovaní by sa mal pohybovať v rozmedzí 4–12 v 3–6 sériách.

Nezabúdajte na pohyb

Popri silovom tréningu by sme rozhodne nemali zabúdať ani na kardio, vyhovujúca je akákoľvek forma, ktorá nás baví a leto nám navyše ponúka množstvo príležitostí na kardio tréning v prírode. ***“Zvoliť môžeme bicykel, turistiku, behanie, plávanie alebo len prechádzku v prírode. Pokiaľ obľubujeme fitnes centrá, taktiež môžeme zvoliť ktorýkoľvek kardio stroj," dodala na záver Dominika.

Rada od Dominiky:

  • Ak chcete schudnúť, držte si srdcovú frekvenciu na úrovni ±70% maxima.

Chutný návod na spestrenie jedálnička

Domáce müsli

  • Šťava z pol pomaranča
  • 50g jemných ovsených vločiek (alebo otrúb)
  • 1PL tahini pasty/arašidového masla
  • 2PL datľového sirupu alebo medu na osladenie
  • 1PL goji
  • 1PL sezamových semienok

Postup: Vločky zmiešame s pomarančovou šťavou a necháme napučať. Pridáme ostatné ingrediencie a vytvoríme hustú hmotu, ktorú zrolujeme do fólie a necháme stuhnúť. Krájame na kolieska. Pokiaľ sú müsli príliš lepkavé môžeme ich obaliť v otrubách alebo dať na chvíľu sušiť do rúry.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM