Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Lietavský hrad onedlho zažiari aj v noci: Poznáme dátum spustenia!

Lietavský hrad bude mať onedlho vlastnú elektrickú prípojku. Projekt Osvietený hrad sa stáva realitou. Prečítajte si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Lietavský hrad onedlho zažiari aj v noci: Poznáme dátum spustenia!
12
Galéria
Zdroj: TASR

Najväčším projektom, na ktorom aktuálne pracuje Združenie na záchranu Lietavského hradu (ZnZLH), je zavedenie elektriny na hrad. Projekt „Osvietený hrad“ sa tak stáva realitou. Čomu elektrina pomôže?

Elektrifikácia podľa Ľubomíra Chobota, výkonného riaditeľa ZnZLH urýchli ďalšie záchranné práce. Doteraz sa na hrade pracovalo len pomocou elektrocentrál, ktoré majú však obmedzený čas prevádzky a limitovaný výkon. Oficiálna projektová dokumentácia ráta s elektrickou prípojkou v dĺžke 800 metrov v extrémnych podmienkach. Združenie na tento účel vyzbieralo takmer 30 000 eur.

„Dnes sme vďaka sponzorom a darcom spustili neuveriteľne náročný projekt, ktorý výrazne zmení budúcu prezentáciu, obnovu ako aj celkovú prevádzku hradu Lietava. Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou,“ uviedol Ľubomír Chobot.

Pod Lietavským hradom práve prebiehajú výkopové práce, keďže elektrická prípojka bude podľa projektu vedená pod zemou a nenaruší tak kolorit okolitej prírody. Prípojka podľa Ľubomíra Chobota zabezpečí nielen pripojenie techniky ako napríklad miešačiek, ale hlavne odbúra hluk, ktorý produkujú používané elektrocentrály. Takisto bude zaistené osvetlenie expozičných priestorov hradu.

„Slávnostné spustenie elektriny na hrade bude 18. augusta v rámci celoslovenskej akcie Noc hradov a zrúcanín, kedy sa v areáli hradu uskutoční festival hudobnej tvorby s názvom ROCK LIETAVA,“ pozýva všetkých priaznivcov kultúry na podujatie riaditeľ ZnZLH. „Hrad bude počas kultúrnych podujatí aj osvetlený, najbližšie ho takto návštevníci budú môcť vidieť počas akcie Noc hradov a zrúcanín a v Deň otvorených dverí na Hrade Lietava 1. septembra 2018,“ dodal.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM