Marcel Mojžiš Rôzne

Kritická situácia v nemocnici pokračuje: Ministerka Zvolenská zastavila operácie!

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská zastavila s okamžitou platnosťou v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) všetky plánované a odkladné operačné výkony až do odvolania. Informovala o tom na pôde nemocnice po predčasnom návrate z pracovnej cesty v Bruseli.

Ilustračný obrázok k článku Kritická situácia v nemocnici pokračuje: Ministerka Zvolenská zastavila operácie!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Žilinská nemocnica v súčasnosti prestala plniť funkcia fakultnej a koncovej nemocnice, a preto aj prestáva byť koncovou nemocnicou. Ja si ctím právo na štrajk. Nie je však silnejšie ako právo na zdravie a právo na život. Sme zodpovední aj za pacientov v žilinskej nemocnici a nemôžeme si dovoliť čakať, ako sa ráno vyspí lekár zo žilinskej nemocnice a či sa rozhodne prísť do práce alebo neprísť do práce,“ povedala Zvolenská.

Čo bude s pacientmi?

Minister obrany Martin Glváč označil hromadné vypovedanie ústavných pohotovostných služieb lekármi žilinskej nemocnice za hazardovanie so zdravím a životmi pacientov. „Situácia je zložitá. Ale sme ochotní a schopní ju riešiť. A vieme sa zariadiť, aj ak by takýto stav trval dlhšie. Je to pre nás memento, aby sme do budúcna vedeli takýmto situáciám predchádzať. Budeme sa aj rezortne zaoberať tým, ako vytvoriť skladbu lekárov alebo iných profesií, aby sme sa v krízových situáciách v rámci rezortov vedeli pôsobiť tak, aby sa nám takéto problémy nestávali a neboli ohrozované životy a zdravie občanov,“ uviedol Glváč.

Ministerka zdravotníctva zdôraznila, že pokiaľ to bude potrebné, pacientov ošetria v najbližších nemocniciach. „Najbližšia univerzitná nemocnica je len 20 kilometrov odtiaľto. Zabezpečíme, keď bude treba, prevoz do iných zariadení. Nemôžeme si dovoliť nechať pacienta v nemocnici, v ktorej lekári nevieme, či prídu poobede do služby. Aj keď sú do nej napísaní. Musíme ochrániť právo pacientov na zdravie a na život. Práve preto som prišla do Žiliny. Zostanem tu a osobne sa presvedčím o tom, že každému pacientovi bude poskytnutá zdravotná starostlivosť, na akú má z ústavy nárok a akú si zaslúži ako ľudská bytosť,“ dodala Zvolenská.

Stopnuté operácie

Zdravotná starostlivosť pre pacientov je podľa nej momentálne zabezpečená. „V spolupráci s vedením žilinskej nemocnice sme informovali aj Záchrannú zdravotnú službu. V prípade úrazov alebo neodkladnej zdravotnej starostlivosti nemocnica bude poskytovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Rovnako je možnosť, že pacienta odvezú do inej nemocnice. Základom je, že nemôžeme pripustiť, aby lekári v zmenách do 15.30 vykonávali odkladné operačné výkony a potom sa nevrátili k svojim pacientom. Práve preto sme zastavili všetky odkladné operačné výkony. Takáto situácia je život a zdravie ohrozujúca,“ uzatvorila ministerka zdravotníctva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM