Kontrolóri si posvietili na občerstvenie na kúpaliskách: Ako obstáli prevádzky v kraji?
Regionálne úrady verejného zdravotníctva skontrolovali od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich, čo predstavuje 23,6 percenta.

Hygienici uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách budú pokračovať počas celej kúpacej sezóny.
Najviac kontrol v Žilinskom kraji
Hygienici spolu skontrolovali 262 stánkov s rýchlym občerstvením najviac v Nitrianskom kraji – 58 prevádzok a v Žilinskom kraji – 42 prevádzok. Najviac stánkov s rýchlym občerstvením bolo skontrolovaných v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Žiline – 24 stánkov na 5 sezónnych kúpaliskách.
Ako kraj obstál?
Žilinský kraj obstál v kontrolách relatívne dobre. Zo všetkých kontrolovaných prevádzok pochybili len tri.
Zoznam prevádzok v Žilinskom kraji so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR
Bufet na plavárni, Športovcov 1825 Čadca
Zistené nedostatky
- tečúca teplá voda s nedostatočnou teplotou (požadovanou min. 45°C), – chýbajúca evidencia o kontrole osobnej hygieny zamestnancov, – odstránené už v čase kontroly.
Bufet a stánok „Letná terasa“, GINO PARADISE, TK Bešeňová
Zistené nedostatky
- guláš v hrnci uloženom na pracovnom stole pri teplote stánku v množstve 12 porcií – ihneď zlikvidovaný na mieste, – nediferencované skladovanie surovín – v chladiarenskom zariadení nájdené surové mäso, údenárske výrobky, krájaná zelenina, rozmrazené ryby.
Opatrenia
- prípravu a podávanie pokrmov vykonávať v súlade s vyhláškou č. 533/2007 Z.z. – zabezpečiť diferencované skladovanie surovín.
FAST FOOD Areál GINO PARADISE, TK Bešeňová
Zistené nedostatky
- skladovanie pokrmov z predchádzajúceho dňa v šatníkových skrinkách, – zmrazovanie mäsa a mäsových výrobkov dodaných v chladenom stave, – zmrazovanie pokrmu – bravčových rezňov, – mrazené parené buchty bez označenia pôvodu, – neoznačené cukrárenské výrobky z hľadiska vplyvu zdravie.
Opatrenia
- prípravu a podávanie pokrmov vykonávať v súlade s vyhláškou č. 533/2007 Z.z. – zabezpečiť vysledovateľnosť a označenie pôvodnými etiketami, – označiť cukrárske výrobky informáciou pre spotrebiteľa – alergény, azofarbivá.
Odoberali stery
Hygienici pri kontrolách odobrali 208 vzoriek rôznych pokrmov, ktoré išli na laboratórne vyšetrenia, nevyhovelo 18 vzoriek. V 15 vzorkách teplých jedál objavili nadlimitné hodnoty koliformných baktérií, v jednej vzorke cestovín boli okrem toho aj kvasinky a v dvoch prípadoch boli okrem koliformných baktérií aj patogénne mikroorganizmy. Pri kontrolách odobrali aj 243 sterov z pracovných plôch, odevov a rúk zamestnancov. Nevyhovelo 35 vzoriek.