Kontrolóri sa pozreli na mäso v Žiline a okolí: V týchto zariadeniach našli nedostatky
Hygienici si koncom apríla a začiatkom mája posvietili na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa. Nedostatky našli aj v prevádzkach v Žiline a okolí.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva si na prelome mesiacov apríl a máj posvietili na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa v stravovacích prevádzkach po celom Slovensku.
Kontrolóri si dovedna posvietili na 1040 prevádzok. Až v 28% z nich boli zistené nedostatky (296). Kontrolóri z RÚVZ udelili 227 blokových pokút v celkovej výške 10 655 eur. Okrem toho ešte uložili 183 opatrení. Medzi nimi likvidácia závadného mäsa, zákaz prípravy a podávania pokrmov z tepelne neopracovaného mäsa alebo okamžité stiahnutie potravín po dátume spotreby.
Zoznam prevádzok v Žiline a okolí so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR:
Reštaurácia PASÁŽ, Ul. Palárikova 76, 022 01 Čadca
- údaje uvedené na faktúre a na etikete originálne balenom kuracom mäse boli v poľskom jazyku bez prekladu.
Steakhause FRANKO, Ul. Malá 2873/1B 022 01 Čadca
- originálne balené hovädzie mäso bolo značené v cudzom jazyku bez štátneho prekladu, dodací list nebaleného kuracieho mäsa bol v cudzom jazyku poľskom bez prekladu do štátneho jazyka (opakujúci sa nedostatok)
CITY restaurant Námestie Slobody 55 022 01 Čadca
- na sprievodných dokladoch chýbali údaje týkajúce sa podmienok skladovania výrobku, dátum spotreby výrobku a krajina pôvodu
Reštaurácia Pasáž Námestie Slobody 73 Kysucké Nové Mesto
- v dodacom liste uvedené len informácie týkajúce sa druhu a množstva dodaného mäsa
Reštaurácia pri Kysuci Ul. Nábrežná 1263, 022 01 Čadca
- dodávateľ neuviedol na dodacom liste krajinu pôvodu dodaného mäsa
Reštaurácia starý pivovar , Pivovarská 174, Kysucké Nové Mesto
- v čase kontroly neboli k nahliadnutiu sprievodné doklady od skladovaného mäsa
ROYAL FOOD Námestie Slobody 59, 022 01 Čadca
- nebola predložená dokumentácia o vstupnej kontrole dodávaných surovín na výrobu pokrmov, – spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín v mraziacom zariadení, – skladovanie potravín pri nevyhovujúcej teplote skladovania – porušenie zásad SVP pri výrobe pokrmov – nedodržanie technologických a pracovných postupov a výroba neodsúhlasených mäsových pokrmov bez preukázania pôvodu surovín, – chýbala akákoľvek evidencia SVP, evidencia likvidácie organického odpadu a oleja, – nepredložená evidencia o kontrole dodržiavania osobnej hygieny zamestnancov, – nevykonávanie kontroly čistoty zariadenia a prevádzkových priestorov a zistenie zníženej prevádzkovej hygieny, zhoršený technický stav prevádzky.
Motel Skalka Radoľa 392
- pracovník zariadenia nemal doklad o odbornej spôsobilosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov
Reakcia Motela Skalka: Dňa 15.4.2013 RÚVZ so sídlom v Čadci vykonal kontrolu v reštauračnom zariadení Motel Skalka. Ako nedostatok bolo zistené, že v čase kontroly nemal pracovník doklad o odbornej spôsobilosti. K dispozícii bol živnostenský list ako aj zdravotný preukaz tohto pracovníka, keďže pracuje v našom reštauračnom zariadení na živnosť. Obvodný úrad – odbor živnostenský vydáva živnostenský list na základe odbornej spôsobilosti t.j. výučný list alebo maturitné vysvedčenie. Následne bola založená kópia výučného listu pracovníka.
Bistro LUNA Palárikova 89 022 01 Čadca
- zamrazovanie mäsa po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti dodaného do zariadenia v chladenom stave
Pizzeria DON SALIERI 023 53 Staškov 1017
- nepredložená dokumentácia o zabezpečí školenia zamestnancov vo veci hygieny potravín – nesplnená povinnosť vyhovujúce skladovania surovín a potravín – nezabezpečené označenie hotových pokrmov zoznamom alergénov
GRIL U hladného vlka Ul. Malá 67, 022 01 Čadca
- nepredložené súhlasné rozhodnutie na uvedenie priestorov do prevádzky a odsúhlasenie prevádzkového poriadku
Horský hotel HUSÁRIK, U Husárikov 2259, 022 01 Čadca
- pri výrobe pokrmov sa nepostupovalo podľa zásad SVP, nedodržiavali sa pracovné postupy a operácie technologických procesov, – nezabezpečená sústavná kontrola pri preberaní surovín a neviedla sa písomná evidencia o kontrole, – nebola zabezpečená kontrola dodržiavania zdravotnej neškodnosti skladovaných potravín, hotových pokrmov
Reštaurácia GASTON Májova 2243 022 01 Čadca
- nebolo predložené súhlasné rozhodnutie na uvedenie priestorov do prevádzky a odsúhlasenie prevádzkového poriadku
Reštaurácia LAPEK Ul. 1.Mája 1503 Krásno nad Kysucou
- pracovník zariadenia nepredložil doklad o odbornej spôsobilosti
Gazdovský šenk Ul. 1.Mája 1312 Krásno nad Kysucou
- pracovník zariadenia nepredložil doklad o odbornej spôsobilosti
Závodná kuchyňa A.Hlinku 3 022 01 Čadca
- neviedla sa evidencia overovania plánu SVP, – nevyhovujúce skladovanie surovín, potravín, – chýbajúce označenie hotových pokrmov zoznamom alergénov, – znížená čistota zariadenia a prevádzkových priestorov, – chýbajúca evidencia dezinfekcie prevádzky
Cafe-Pizzéria Fontána Ul. Palárikova 1158, 022 01 Čadca
- zhoršený technický stav prevádzky
Piváreň-reštaurácia MÁJ, Ul. Palárikova 76, Čadca
- nedostatky technického charakteru týkajúce sa nezabezpečenia teplej tečúcej vody, nefunkčného zariadenia pre osobnú hygienu zamestnancov – WC, poškodenej kanalizácie.
PANDA ázijské špecia- lity, Aupark, Žilina
- nevylúčenie nežiad. vplyvov z technolog. postupu, – zmrazovanie potravín -nezlučiteľné skladova- nie surovín a hotových pokrmov -potraviny po dobe spotreby – znečistené technolog. zariadenie
Reštaurácia Royal, Mariánske nám. 24,Žilina
- zamrazené suroviny a hotové pokrmy po dobe spotreby
Reštaurácia GANGNAM, Uhoľná 1, Žilina
- suroviny po dobe spotreby
Piváreň a reštaurácia U Konárov, Radlinského 89, Bytča
- zamrazené suroviny a hotové pokrmy po dobe spotreby
Reštaurácia U Dominiky, ul.Republiky 8, Žilina
- pracovníčka bez odbornej spôsobilosti
ZK SAD, Košická cesta 2, Žilina
- zamrazené potraviny neznámeho pôvodu (1,0 kg ryba a 3,0 kg pečene) – zámena pracovných plôch pri ich používaní