Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Keď ich v Žiline zvoláte, hlavy môže otočiť aj niekoľko ľudí: Toto sú najpoužívanejšie mená nášho mesta!

Keď ich v našom meste zvoláte, obzrie sa naraz aj viacero ľudí. Posvietili sme si na najčastejšie sa vyskytujúce krstné mená u obyvateľov nášho mesta. Tipnete si, ktoré to sú?

Ilustračný obrázok k článku Keď ich v Žiline zvoláte, hlavy môže otočiť aj niekoľko ľudí: Toto sú najpoužívanejšie mená nášho mesta!
Zdroj: TASR

Krstné meno dostávame od rodičov do vienka obvykle na celý život. U priezvisk sú zmeny bežné najmä v ženskom pokolení, najčastejšie vydajom. Ako vypovedajú staré žilinské matriky, v minulosti dostávali deti krstné mená podľa toho, aké meno bolo v deň narodenia dieťaťa v kalendári, respektíve v najbližších dňoch. Tak sa stávalo, že sa v jednej farnosti narodilo aj 5 dievčat menom Zuzana, Mária či Anna v jednom týždni.

V dnešnej dobe sa trendy mien menia, podliehajú globalizácii, prípadne dostávajú netradičné zahraničné tvary. Avšak keď nahliadneme do databázy egov.sk, kde nájdeme najpoužívanejšie krstné mená obyvateľov Žiliny v súčasnosti, zostaneme milo prekvapení ich zaužívanosťou.

V meste Žilina je najpoužívanejším ženským krstným menom Mária s počtom 2483, hneď za ňou sa umiestnila Anna v počte 2258 a tretím najbežnejším menom je Katarína, ktorých v meste žije 1692. Počtom vysoko prevyšujú ostatné ešte Jana, Eva, Monika, Martina, Lucia i zdrobnený tvar Janka. V prípade mužských mien si prvenstvo držia nositelia mena Peter, ktorých žije v meste 2725, po nich nasledujú Jozefovia v počte 1987 a tretím najrozšírenejším menom je Ján. Ďalej sa umiestnili Michal, Martin, Miroslav, Milan, Tomáš, Vladimír a Pavol.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM