Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Kaplnka sv. Magdalény je už majetkom Mesta Žilina: Aké má s ňou radnica plány? FOTO

Kaplnka zo začiatku 18. storočia je konečne zapísaná ako majetok mesta. Radnica s ňou má konkrétne plány.

Ilustračný obrázok k článku Kaplnka sv. Magdalény je už majetkom Mesta Žilina: Aké má s ňou radnica plány? FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Kaplnka sv. Magdalény, ktorá sa nachádza na Starom cintoríne v Žiline, je zapísaná v liste vlastníctva mesta. Postavená bola Žilincami okolo roku 1707 so vznikom cintorína. Stavba dostala nové súpisné číslo 8896.

Kaplnka dlhodobo chátrala

Kaplnka slúžila aj ako márnica až do roku 1960, keď bol dokončený nový dom smútku na Starom cintoríne. Hoci bola v roku 1989 opravená, od deväťdesiatych rokov postupne chátrala.

Mesto Žilina plánuje kaplnku po reštaurátorskom a archeologickom výskume v čo najkratšom čase zrekonštruovať.

Pre zaujímavosť, do tejto kaplnky doniesol z Ríma Andrej Muško z Diviny v roku 1719 obraz Blahoslavenej Panny Márie Lauretánskej. Na čelnej strane kaplnky bol ešte koncom 20. storočia latinský nápis:„SENATUS AC POPULUS PRIVILIGATE CIVITATIS SOLNENSIS,“ čo v preklade znamená „Senát a obyvateľstvo slobodného mesta Žilina".

Po právnej stránke už patrí mestu

Viceprimátor Patrik Groma a prednosta MsÚ Igor Liška spoločne osadili na kaplnku súpisné číslo 8896, ktoré bude umiestnené aj na číselníku žilinskej balustrády. „Kaplnka de facto vždy patrila mestu Žilina, ale konečne mu patrí aj de iure. Bola to veľmi náročná práca nájsť potrebné dokumenty v starých archívoch, veľa prachu a nekonečný príbeh. Naše spoločné odhodlanie však dospelo ku zdarnému koncu. Všetci sa z toho veľmi tešíme,“ vyjadril sa zástupca primátora Patrik Groma. „Informácie sme čerpali z historických dokumentov v štátnom a mestskom archíve, starých mapách či z kroniky Alexandra Lombardiniho,“ opísal prácu archivár Peter Štanský.

Poďakovanie patrí tým, ktorí sa na vysporiadaní kaplnky podieľali, a to viceprimátor Patrik Groma, zamestnanci stavebného odboru MsÚ Eva Kremeňová a Ivana Kvaková, zamestnanci právneho odboru Gabriela Marčanová a Jakub Ulaher, archivár Peter Štanský a vedúca katastrálneho odboru Anna Štrengerová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM