Adela Fruckova Samospráva

Jarná krása v Žiline, čo nás čaká? Chuťovka určená nielen pre záhradkárov a pestovateľov

V areáli Budatínskeho hradu sa od 13. mája bude konať piaty ročník výstavy rastlín a včelárskych produktov, doplnený aj o ukážky remeselníckych prác, aranžovania kytíc či tvarovania bonsajov. V Žilinskom kraji tento druh výstavy je skôr raritou ako samozrejmosťou. Myšlienka vznikla v roku 2005.

Ilustračný obrázok k článku Jarná krása v Žiline, čo nás čaká? Chuťovka určená nielen pre záhradkárov a pestovateľov
Zdroj: YouTube.com

V areáli Budatínskeho hradu sa od 13. mája bude konať piaty ročník výstavy rastlín a včelárskych produktov, doplnený aj o ukážky remeselníckych prác, aranžovania kytíc či tvarovania bonsajov. Výstava s názvom Jarná krása už piaty rok priťahuje odborníkov i širokú laickú verejnosť, ktorá sa chce dozvedieť viac o pestovaní rozličných bylín, drevín, sukulentov alebo kvetov, akými sú napríklad mäsožravé rastliny. Alebo sa návštevníci prichádzajú len tak pokochať, pretože exponátov je skutočne veľa.

Zaujímavosti z prostredia pestovateľov

„Kaktusy a sukulenty, tillandsie, orchidey, cypripediá, skalničky, balkónové rastliny, letničky, trvalky, bonsaje, čarovníky, okrasné dreviny, ale aj včelí med, medovina a kozmetické prípravky s propolisom a materskou kašičkou,“ vymenúva Darina Funtíková, predsedníčka OZ Malá Fatra, ktoré v spolupráci s Považským múzeom výstavu s medzinárodnou účasťou organizuje. „V priebehu výstavy, pri jednotlivých stánkoch sa budú predvádzať ukážky tvarovania bonsajov, vysádzania miniskalky do nádob, aranžovania kvetín,“ hovorí Funtíková.

Pestovateľské trendy z okolia Žiliny aj exotika

Zvedavým očiam návštevníkov určite neuniknú ukážky aranžérskych techník zo živých kvetov, záhradné doplnky, záhradná technika a praktické informácie o celoročnom pestovaní húb. V rámci výstavy je pripravený bohatý kultúrny program. Medzi jednotlivými vystúpeniami budú prebiehať odborné prednášky na rôzne témy.

V Žiline a okolí sa dobre darí viacerým rastlinám. V neďalekej Malej Fatre možno nájsť viaceré zákonom chránené rastliny ako napríklad poniklec prostredný, astra alpínska či horec Clusiov. V minulých ročníkoch sa naši návštevníci najviac zaujímali o mäsožravé rastliny, letničky, skalničky a bonsaje,“ dodáva organizátorka.

Aj tento rok budú usporiadatelia vystavovať na väčšej ploche, očakávajú ešte vyššiu účasť zo strany verejnosti. Záujemcovia sa okrem rastlín oboznámia i so súčasnými trendmi a pestovateľskými tipmi. Atraktivitu výstavy stupňuje aj fakt, že podujatie bude spojené aj s predajom vystavovaných rastlín, produktov a záhradnej techniky.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM