Šport

Jarná cena Žiliny priláka plavecké esá svetového formátu: Žilinčania majú tiež svoje želiezka v ohni

Už v piatok sa uskutoční v Žiline v bazéne Mestskej krytej plavárne v poradí už XII. ročník medzinárodných plaveckých pretekov „Jarná cena Žiliny“ („Spring Prix of Žilina“). Do mesta pod Dubňom zavítajú aj plavecké esá svetového formátu, avšak aj Žilinčania budú mať svoje želiezka v ohni.

Ilustračný obrázok k článku Jarná cena Žiliny priláka plavecké esá svetového formátu: Žilinčania majú tiež svoje želiezka v ohni
Zdroj: Webnoviny.sk

„Medzinárodný plavecký míting „Jarná cena Žiliny“, ktorý organizuje každoročne Klub plaveckých športov Nereus Žilina je jedným z najväčších a najvýznamnejších medzinárodných plaveckých mítingov na Slovensku zaradených do kalendára FINA“ – nás bližšie informoval prezident KPŠ Nereus Žilina pán Peter Fiabáne.

„Každoročne sa na štart postaví približne 500 plavcov z viac ako 50 klubov za Slovenska i zahraničia. Vysokú úroveň a profesionálnu organizáciu pretekov v minulosti už ocenili výpravy z Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Ukrajiny, Slovinska, Ruska, Estónska, Bulharska, Francúzka, Nemecka, Izraela, Egypta a Slovenska,“ uvádza prezident KPŠ Nereus Žilina.

Hviezdy európskeho či svetového formátu

Snahou Klubu plaveckých športov Nereus je v každom ročníku vytvoriť pre účastníkov pretekov ako aj pre širokú športovú verejnosť počas celého podujatia, ktoré je nerozlučne spojené s mestom Žilina, čo najlepšie súťažné podmienky a priateľskú športovú atmosféru. S tým je spojená aj snaha predstaviť v rámci 4 súťažných poldní plavecké hviezdy európskeho, či svetového formátu.

Najväčšími hviezdami v minulosti nepochybne boli olympijská víťazka z Londýna 2012 maďarská reprezentantka Eva Risztov a viacnásobný európsky a svetový šampión Poliak Paweł Korzeniowski.

A čo môžeme očakávať od XII. ročníka pretekov?

„ Po uzávierke prihlášok vieme, že na štart jednotlivých disciplín sa počas 4 poldní od piatka do nedele postaví 542 plavcov a plavkýň z 54 plaveckých klubov z 9 štátov ( Česko, Estónsko, Maďarsko, Moldavsko, Poľsko, Rusko, Slovinsko, Ukrajina a Slovensko ). Hviezdami podujatia sú medzi ženami Petra Chocová – česká reprezentantka / plavecký spôsob prsia / , dvojnásobná majsterka Európy a účastníčka OH a maďarský reprezentant Gergö Kis ( plavecký spôsob kraul), držiteľ dvoch bronzových medailí z MS a jednej bronzovej z ME v plávaní,“ hovorí Fabiáne.

Naše želiezka v ohni

Žilinský Klub plaveckých športov Nereus bude mať na štarte tiež svoje želiezka v ohni a to predovšetkým zásluhou slovenských juniorských reprezentantov Vladimíra Štefánika, Laury Bankovej, Tomáša Bartáky a Zuzany Lonckovej.

„V mene Klubu plaveckých športov Nereus Žilina a organizačného tímu Jarnej ceny Žiliny Vás srdečne pozývame na XII. ročník Jarnej ceny Žiliny, aby sme v duchu neopakovateľnej atmosféry týchto plaveckých pretekov spoločne prežili prvý jarný víkend roku 2014,“ uzatvoril Fabiáne.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM