Správy

Investícia za vyše 50 miliónov €: Viacero obcí neďaleko Žiliny sa dočká kanalizácie a vodovodu

V Bytči a okolitých obciach odštartovali budovanie verejnej kanalizácie a vodovodu. Celkové náklady výstavby sú vyše 50 miliónov eur. Pozrite sa, ktorých obcí sa to týka.

Ilustračný obrázok k článku Investícia za vyše 50 miliónov €: Viacero obcí neďaleko Žiliny sa dočká kanalizácie a vodovodu
Zdroj: TASR

Rekonštrukciu a intenzifikáciu čistiarne odpadových vôd v Bytči, výstavbu takmer 65 kilometrov verejnej kanalizácie v obciach aglomerácií Bytča a Hvozdnica a výstavbu vyše 52 km verejného vodovodu v Kotešovej, Veľkom Rovnom, Kolároviciach, Petroviciach, Hvozdnici a Štiavniku zahŕňa stavba Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v okrese Bytča, ktorú Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a. s., Žilina oficiálne začali v Bytči.

Viac ako 19 000 obyvateľov

Celkové oprávnené náklady predstavujú 50,53 milióna eur. Z toho tvoria prostriedky Európskej únie (EÚ) spolu so štátnym rozpočtom SR 32,39 milióna eur a prostriedky Severoslovenských vodární a kanalizácií, a. s., Žilina 18,14 milióna eur. Generálny riaditeľ Sekcie environmentálnych programov a projektov Ministerstva životného prostredia SR Martin Húska pripomenul, že ide o ďalší z veľkých projektov realizovaných v rámci Operačného programu životné prostredie. „V Bytči a priľahlých šiestich obciach sa na verejnú kanalizáciu pripojí viac ako 11 000 obyvateľov a na novú vodovodnú sieť viac ako 8000 obyvateľov,“ uviedol Húska.

Zastaraná čistička odpadových vôd

Podľa predsedníčky predstavenstva Severoslovenských vodární a kanalizácií, a. s., Tatiany Štrbovej projekt prinesie pitnú vodu obyvateľom Bytčianska a zabezpečí odvedenie splaškových vôd, čím prispejeme k zlepšeniu životného prostredia. „Myslím si, že budúcim generáciám zanecháme zdravé životné prostredie. Čistiareň odpadových vôd v Bytči už má zastaranú technológiu a nespĺňa podmienky stanovené nariadením vlády a ani prístupových opatrení a vyhlášky EÚ. Z toho dôvodu je potrebné čistiareň intenzifikovať a modernizovať,“ povedala Štrbová.

Týchto obcí sa to dotkne

Primátor Bytče a zároveň člen dozornej rady Severoslovenských vodární a kanalizácií, a. s., Miroslav Minárčik doplnil, že budovanie kanalizácie a vodovodu sa dotkne najmä obcí Veľké Rovné, Kotešová, Petrovice, Kolárovice a Štiavnik.

„Nás sa to dotkne v mestskej časti Malá Bytča a Hliník. Beriem to ako základný kameň, že sa kanalizácia urobí aj v týchto obciach. Nezabúdame ani na obce, ktoré sú z druhej strany Váhu a budeme hľadať finančné prostriedky, aby sme im pomohli. Či už z vlastných, alebo externých zdrojov. Aby sme vybudovali vodovod a kanalizáciu aj pre nich. Týka sa to aj občanov našej mestskej časti Pšurnovice, ktorej EÚ vyškrtla vodovod aj kanál. Občania sú nespokojní. Preto to vnímam ako negatívum a aj z mojej pozície budem hľadať možnosti, ako im pomôcť,“ dodal Minárčik.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM