Samospráva

Hodnotenie hospodárenia miest: Pozrite sa, akú známku dostala Žilina

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO hodnotilo finančné zdravie jednotlivých miest za roky 2009 až 2012. Prečítajte si, ako v tomto hodnotení obstálo mesto Žilina a jeho samospráva...

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie hospodárenia miest: Pozrite sa, akú známku dostala Žilina
Zdroj: TASR

Finančné zdravie mesta podľa INEKA vypovedá o tom, do akej miery je hospodárenie udržateľné a či mestu spôsobuje alebo nespôsobuje problémy. Počíta sa kombináciou piatich vybraných indikátorov finančnej stability: celkového dlhu, dlhovej služby, záväzkov neuhradených 60 a viac dní po lehote splatnosti, okamžitej likvidity a základnej bilancie.

Celkové finančné zdravie mesta Žilina bolo ohodnotené výslednou známkou 2,9 pričom sa hodnotilo v intervale 0 až 6 (najlepšie). Známka 2,9 v slovnom vyjadrení predstavuje nedostatočné finančné zdravie. Za nelichotivým ohodnotením stojí aj fakt, že v dlhu Žiliny je započítaný aj úver od štátu na výkup pozemkov v súvislosti s investíciou automobilky KIA vo výške 50 mil. eur. „Po odrátaní tejto výpomoci je miera zadlženia Žiliny pod požadovanou 60-percentnou hranicou,“ uvádza sa na stránke INEKA.

Najlepšie hospodári Kysucké Nové Mesto (5,6) a naopak, najhoršie hospodáriacim mestom je podľa INEKA Myjava (2,0). Žiline patrí v rebríčku 6. najhoršia priečka spomedzi všetkých 138 slovenských mi­est.

Celý rebríček si môžete pozrieť TU.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM