Michal Demjanovič Rôzne

FOTO: Žilinčan Dávid (27) radí. Ako chutí kvalitný punč?

Dávid (27) si všetko pripravuje sám. Hovorí, že nie je punč ako punč. Na výrobu používa prírodné ingrediencie. Čo všetko má obsahovať?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Žilinčan Dávid (27) radí. Ako chutí kvalitný punč?
5
Galéria

Vianočný punč je absolútnou jednotkou azda na všetkých vianočných trhoch. Vždy nájdete hneď niekoľko predajcov, ktorí vám ponúknu tento voňavý horúci nápoj. Nie je však punč ako punč. Hoci recept si vystačí len s niekoľkými ingredienciami, aj túto lahôdku môžete ľahko pokaziť a so sklamaním usrkávať len zbytočne presladené víno.

Základ je kvalitné víno a rum

Žilinčan Dávid Repkovský (27) nie je typický stánkar, no svoju prevádzku ma blízko centra mesta a teda aj vianočných stánkov. Počas letných mesiacov si u neho môžte pochutnať na talianskej zmrzline, počas vianočného času podáva punč a varené víno. Tieto nápoje si u neho môžete vychutnať nielen tradične vonku, ale aj vo vnútri. Dávid sa vyznačuje tým, že si všetko pripravuje sám. „Základom celého punču je kvalitné víno. Neznamená, že musí byť drahé – musí byť kvalitné,“ vysvetľuje Dávid.

Punč vyrába vlastnoručne v hrncoch. „Sám si pripravujem karamel, potom pridávam víno, ktoré sa ale nesmie prevariť len zohriať, následne ovocné šťavy, a po odstavení pridávam rum a čaj. Veľa závisí aj od kvality čaju, ktorý musí byť čierny, a je veľmi dôležité ako dlho sa luhuje,“ približuje Dávid.

Kvalitné ingrediencie

Recepty na punč sa líšia, no kvalitný punč spoznáte podľa kvalitných ingrediencií. Ako vysvetľuje Dávid, punč sa nesmie zakaliť. Ovocie ako hrozienka a brusnice, predtým ako pridáva do punču maceruje – máča v rume, čím z nich dostáva silnejšiu arómu. „Rum musí byť rumový – kolačový. Punč som pripravoval dlhšiu dobu, a tak viem, že keď sa dá do punču zlý rum, tak to môže zapríčiniť škrabanie v krku. Pri preluhovaní čaju bude punč trpký. Tiež veľa závisí od toho v akom poradí sa pridávajú rôzne ingrediencie. Napr. nemôže sa dať karamel a hneď nato pridať ovocné šťavy, lebo to zapríčiňuje zhorknutie. Kvôli správnemu pomeru a časovaniu si pri príprave pomáham časovačom hovorí,“ Dávid.

Veľmi dôležité je podávať nápoj teplý. „Správny punč spoznáte podľa toho, že tam cítite víno, rum a arómu ovocia, ktorá je ale vyťažená z prírodných vecí,“ vysvetľuje Dávid a dodáva, že ho prednostne podáva v hrnčekoch a nie v umelých pohároch, ktoré vypúšťajú rôzne škodlivé látky, no na požiadanie ho podáva aj v plastových pohároch.

„Nie som zástanca silného punču, podľa mňa musí byť presne vyladený, aby si ho mohol dať každý. Pre zákazníka, ktorý chce silnejší punč, ponúkam tzv. Punč Turbo, v ktorom je toho rumu viac,“ hovorí Dávid. Obľube detí a šoférov sa teší tiež takzvaný detský punč. „Detský punč sa pripravuje rovnako ako normálny. Len bez rumu a vína. Miesto toho sa pridávajú ovocné šťavy a čaj,“ dodáva na záver.

FOTO: Kvalitný punč zo Žiliny
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM