Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

FOTO: Prvý ročník Festivalu inej gastronómie priniesol aj takéto špeciality

Posledný septembrový víkend bol nezvyčajne pestrý. Nielen kultúrnymi podujatiami, ale aj jedlom, ktoré sa počas nich podávalo. Aj vás prekvapil sladký Gyros?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prvý ročník Festivalu inej gastronómie priniesol aj takéto špeciality
39
Galéria

Počas posledného septembrového víkendu žila Žilina nielen dobrou hudbou, ale aj netradičným jedlom. Tretí ročník multižánrového festivalu tento rok ponúkol okrem hudby, tvorivých dielní či autorského čítania aj výber zo slovenských street food stálic.

Prvý ročník Festivalu inej gastronómie (FIGA) priniesol príťažlivú streed food kuchyňu aj do ulíc nášho mesta. Námestie Andreja Hlinku praskalo v švíkoch a pri stánkoch s občersvením sa vinuli niekoľkometrové rady. Na špeciality rýchleho občerstvenia bolo nutné počkať aj 15 minút.

Ochutnali by ste sladký Gyros?

Aj s takouto špecialitou sme sa stretli na prvom ročníku FIGA festivalu. Podľa Júliusa Zajaca, majiteľa banskobystrickej prevádzky, ktorá prišla predviesť svoju špecialitu na žilinský festival, sladký Gyros pochádza z Talianska. Je však o niečo jednoduchší, keďže Taliani používajú pri príprave len placku, šľahačku a čokoládu. „My sme sladký Gyros doplnili o ovocie, lentilky, trubičky kvôli vizuálnemu efektu a aj pre chuť,“ upresnil Zajac. „Som unavený po celom týždni a chystáme sa s kamarátmi na koncerty, tak takáto energetická bomba mi celkom dobre padne,“ uviedol Žilinčan Pavol (26).

Pouličná kuchyňa myslí aj na alergikov

Okrem mexickej či ázijskej kuchyne a tradičných domácich sladkostí doplňovala atmosféru festivalu aj ponuka bezgluténovej rýchlej kuchyne. Okrem divinových burgrov si alergici mohli pochutnať na hot-dogoch či zemiakovo-tekvicových plackách.

Pozrite si FOTOGALÉRIU z Festivalu inej gastronómie

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM