Michal Demjanovič Rôzne

FOTO: Obrovský úspech žilinskej architektúry: Vyhrali sme jednu z kategórii!

Ocenenie CE∙ZA∙AR sa každý rok udeľuje za profesionálne zrealizované architektonické dielo. V roku 2016 oň zabojovali aj prístrešok a lávka na Straníku!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obrovský úspech žilinskej architektúry: Vyhrali sme jednu z kategórii!
Zdroj: Jana Makroczyová

Projekt prístrešku a lávky na Straníku získal nomináciu na Cenu Slovenskej komory architektov za architektúru CE•ZA•AR 2016. Porota nominovala tento projekt v kategórii exteriér. Projekt je od kolektívu autorov Michal Marcinov, Andrej Badin, Zuzana Demovičová, Peter Lényi, Ondrej Marko a Marián Lucký a exteriérové úpravy komplexu Digital Park v Bratislave od Igora Marka a Petra Pasečného.

Nápad mesta Žilina

S nápadom postaviť turistickú vyhliadku prišlo mesto Žilina, ktoré je významným členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra. „OOCR Malá Fatra pripravila workshop na tému Straník – turistická vyhliadka a na základe workshopu vznikol návrh vytvorenia lávky a prístrešku na Straníku, ktorá rešpektuje význam národnej kultúrnej pamiatky, požiadavky vlastníkov pozemkov i paraglajdistov na tomto území. V rokoch 2014–2015 sa vypracovala projektová dokumentácia a realizoval archeologický výskum, ktorý ukázal nové možnosti turistického využitia lokality Straník do budúcna,“ uviedla Mikulová.

Zdroj: Jana Makroczyová

Víťaz svojej kategórie

Straník je veľmi obľúbenou lokalitou pre svoje jedinečné panoramatické výhľady na Žilinu, Malú Fatru, Terchovskú dolinu a široké okolie. Tento vrch je tiež veľmi populárny pre paraglidistov. Laureátov v jednotlivých kategóriách slávnostne vyhlásili 6. októbra 2016 počas galavečera v Starej tržnici v Bratislave.

Víťazom sa stal projekt prístrešok a lávka na Straníku v kategórii exteriér. Jedna sa tak o veľký úspech žilinskej architektúry v prestížnej súťaži.

Celková investícia od workshopu, projektovania, archeologického výskumu až po realizáciu lávky dosiahla 71 590 eur a financovali ju z rozpočtu OOCR Malá Fatra. Lávku na Straníku slávnostne otvorili 9. apríla počas podujatia Žilinská 1000-ka.

Čítajte tiež:

Žilinské internáty Hliny ako ich nepoznáte: Šialené nápady študentov, FOTO

Tomáš Bezdeda: Na hudbe ma baví kreativita, keď vytváram niečo nové, FOTO

Foto: Jana Makroczyová

FOTO: Víťaz architektonickej súťaže: Prístrešok a lávka na Straníku
17
Galéria
Zdroj: Jana Makroczyová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM