Zuzana Gadušová Samospráva

Fico o susedných okresoch Žilina, Bytča: Čo je na nich zaujímavé a čo ho prekvapilo?

Žilina dnes zažila veľkú návštevu. Do mesta pod Dubňom zavítala slovenská vláda na čele s Robertom Ficom. Premiér sa zaujímal o situáciu v našom a aj v susednom okrese. Čo ho prekvapilo?

Ilustračný obrázok k článku Fico o susedných okresoch Žilina, Bytča: Čo je na nich zaujímavé a čo ho prekvapilo?
Foto: Zuzana Gadušová

Na dnešnom rokovaní vlády za účasti primátora Žiliny a aj žilinského župana, ako aj ďalších predstaviteľov samospráv, boli predostreté premiérovi Robertovi Ficovi aj zaujímavé údaje týkajúce sa nezamestnanosti na hornom Považí.

Na rokovaní boli prítomní aj starostovia obcí, primátor mesta Bytča, prorektor Žilinskej univerzity, prednosta okresného úradu a zaoberali sa sociálno-ekonomickou situáciou regiónu horné Považie. Sústredili sa pri tom hlavne na okres Bytča a Žilina.

„Je zaujímavé, že tieto dva okresy, ktoré sú susediace, sú charakteristické pomerne odlišnými sociálno-ekonomickými ukazovateľmi. Na jednej strane napríklad miera nezamestnanosti v okrese Žilina je nižšia, ako je priemerná miera nezamestnanosti na Slovensku. No okres Bytča je z hľadiska nezamestnanosti na tom podstatne horšie, čo nás prekvapilo a to mi dnes komunikoval aj minister práce, aká je tu štruktúra nezamestnaných ľudí,“ povedal Robert Fico.

Podľa premiéra sa ukazuje, že tieto regióny majú v školstve rezervy. „Školstvo je tu úplne zle nastavené, pretože študenti absolvujú stredoškolské vzdelanie, absolvujú vysokoškolské vzdelanie, ale zdá sa, že to čo ponúkajú školy je, ako keby odtrhnuté od reality. Potom ľudia nevedia nájsť si svoje uplatnenie v takom rozsahu. Je to veľmi zvláštna štruktúra aj pre to padlo významné rozhodnutie a vyčlenia sa na to finančné prostriedky – chceme sa sústrediť na mladých do 29 rokov a na tento účel ministerstvo práce vynaloží v termíne do 1.4. 2015 1,3 milióna eur . Ide o program záruky pre mladých. Chceme týmto ľuďom dať priestor na prax a aby sa postupne vracali do pracovného života,“ dodal premiér.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM