Jozef Legéň Kultúra

Festival Hory a mesto premiérovo v Žiline: Okrem filmov aj množstvo adrenalínu

Festival Hory a mesto sa tento rok premiérovo usídli v Žiline. Diváci budú môcť vzhliadnuť množstvo filmov, ale aj si vyskúšať adrenalínové atrakcie. V areáli Stanice bude dokonca aj stanové mestečko, kde si ľudia môžu skúsiť ako je to stanovať uprostred mesta.

Ilustračný obrázok k článku Festival Hory a mesto premiérovo v Žiline: Okrem filmov aj množstvo adrenalínu
Zdroj: Dnes24.sk

Po prvýkrát budú mať žilinskí diváci možnosť zoznámiť sa s obľúbeným festivalom horského filmu a dobrodružstva Hory a Mesto, ktorý sa už 14 rokov úspešne koná v Bratislave. 13. a 14. septembra 2013 predstaví v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie filmy s horskou, adrenalínovou a environmentálnou tematikou z celého sveta. Prehliadka atraktívnych snímok, z ktorých mnohé získali ocenenia na svetových festivaloch, doplnená sprievodnými akciami a zaujímavými hosťami, sľubuje intenzívny, športom a zábavou nabitý víkend.

Filmový program

Filmový program je rozdelený do tematických sekcií (Skala, Vysoké hory, Ľad, Sneh, Voda, Vzduch, Bicykle, Horský beh, Slovenské filmy) a ponúkne aj víťazné filmy z festivalu VIMFF v kanadskom Vancouveri. Prepojenie oboch podujatí sa odvíja priamo od Alana Formánka, ktorý vedie festival vo Vancouveri a zároveň je programovým riaditeľom bratislavského Hory a Mesto. Kolekcia dokumentov mapuje rôzne odvetia – lyžovanie, dobrodružné objavovanie vzdialených kútov sveta, klasické aj himalájske lezenie.

Ťahákom by mal byť austrálsky film Krížom cez ľad (Crossing The Ice), ktorý vo Vancouveri získal Grand Prix alebo titul Naháňanie ľadu (Chasing Ice), ktorý si z tohtoročného VIMFF odniesol cenu za najlepší environmentálny film. Divákom sa predstaví aj viacero slovenských snímok a atraktívnym je tiež piatkový doobedný blok pre žiakov a študentov žilinských škôl.

Súčasťou programu budú prednášky lokálnych a zahraničných hostí venujúcich sa behu, bicyklom a paraglajdingu spojené s diskusiami. Hlavnou hviezdou festivalu bude sympatický paraglajdista Kerim Jaspersen (De), autor viacerých netradičných filmov o lietaní a láske k nemu. Prednášku o behu uvedie mladý ambiciózny horský bežec Vladislav Martynek z neďalekých Vrútok.

Adrenalínový park

Okrem sledovania filmov si návštevníci budú mocť vyskúšať zorbing, lanové prekážky, slackline a mnohé ďalšie aktivity v adrenalínovom parku, ktorý pripravujú občianske združenia Preles a Endorfun 2790 – mestské a horské centrá aktívneho oddychu. Výzvou pre nebojácnych bude slovenská novinka – súťaž v lezení po pivných bedničkách do výšky (beer crate climbing).

Priamo v areáli Stanice je možnosť ubytovania v stanovom mestečku vybaveného sprchami a toaletami pre cezpoľných, ale aj tých, ktorí ešte nikdy nestanovali uprostred mesta. Podujatie je zaradené do programu Žilinského kultúrneho leta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM