Michal Demjanovič Rôzne

Fantastický úspech: Dve žilinské školy v TOP 10 na Slovensku!

Boli zverejnené najnovšie rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku, kde nájdeme aj školy zo Žiliny. Ktoré a na akých miestach?

Ilustračný obrázok k článku Fantastický úspech: Dve žilinské školy v TOP 10 na Slovensku!
Zdroj: TASR

Mimovládna nezisková organizácia INEKO, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti, zverejnila vylepšené rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku.

Najlepší na Slovensku

Medzi školami s najlepšími výsledkami žiakov po aktualizácii údajov za Testovania 5 a 9 a za maturity sa po aktualizácii rebríčkov na celoslovenskej úrovni medzi ZŠ opäť najlepšie umiestnila ZŠ na Krosnianskej 4 v Košiciach. Nasleduje ZŠ T. J. Moussona 4, Michalovce a najlepšiu trojicu dopĺňa ZŠ na Karloveskej ul. v Bratislave, ktorá je organizačnou zložkou Spojenej školy sv. Františka z Assisi.

Medzi SOŠ obhájili prvé miesta Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2), SPŠ elektrotechnická na Plzenskej ul. v Prešove a napokon Obchodná akadémia Milana Hodžu v Trenčíne. Pri gymnáziách obhájilo vedúcu pozíciu Gymnázium sídliace na Poštovej 9 v Košiciach. Nasledujú Gymnázium Jura Hronca (Novohradská) v Bratislave a Škola pre mimoriadne nadané deti Teplická 7, Bratislava.

Medzi najlepšie hodnotenými školami v SR v kategórii: gymnáziá sa na desiatom mieste umiestnilo žilinské gymnázium Varšavská cesta 1. Žilina ma svoje zastúpenie v top 10 aj v kategórii pridaná hodnota gymnázií. V tomto rebríčku obsadilo žilinské bilingválne gymnázium na ulici Tomáša Ružičku 9. miesto.

Údaje o pridanej hodnote majú potenciál byť dosial najlepšími dátami, ktoré sú dostupné o slovenských školách, keďže nemerajú iba výsledky žiakov, ale to, ako sa dokázali žiaci na jednotlivých školách posunúť oproti ich počiatočnej úrovni. Pridaná hodnota dokáže oceniť školy, ktoré mali na štarte slabších žiakov, no dokázali ich počas štúdia významne posunúť, na rozdiel napr. od škôl, ktoré pracovali s už na vstupe veľmi šikovnými žiakmi, ktorých výsledky v maturite však boli napokon iba priemerné.

Úspech aj v rámci kraja

ZŠ Námestie mladosti 1 a ZŠ Školská 49 sa umiestnili v rámci kraja na druhom resp. treťom mieste. Medzi vysoko hodnotenými základnými školami v rámci kraja sa umiestnila Cirkevná ZŠ R. Zaymusa na 6. mieste a Základná škola s MŠ na Ulica sv. Gorazda 1 na 9. mieste.

SPŠ stavebná na Veľkej okružnej 25 sa medzi SOŠ v rámci kraja umiestnila na 6 mieste. Hneď za ňou na 7. mieste sa nachádza Súkr.stredná umel.škola na Hálkovej 22. Medzi gymnáziami výborné umiestnenie dosiahli Gymnázium na Varšavská cesta 1, ktoré obsadilo druhú pozíciu a hneď za ním na tretej pozícií skončilo Gymnázium bilingválne Tomáša Ružičku 3.

Čítajte tiež:

Víkend klope na dvere: Kde v Žiline môžete vyraziť za oddychom?

Kam na výlet: 5 hradov neďaleko Žiliny, ktoré stoja za návštevu!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM