Michal Demjanovič Správy

Európsky týždeň mobility sa blíži: Ulica v Žiline sa na pár hodín zmení na detské ihrisko

Aktivity potrvajú od 21. do 24. septembra. Ide napr. aj o možnosť cestovať mestskou hromadnou dopravou (MHD) zadarmo. K tomu bude v meste prebiehať viacero workshopov.

Ilustračný obrázok k článku Európsky týždeň mobility sa blíži: Ulica v Žiline sa na pár hodín zmení na detské ihrisko
Zdroj: TASR

Workshopom o oprave a dizajne bicyklov, výstavou elektromobilov, cyklojazdou sa zapája Žilina tento rok do celosvetovej kampane na podporu udržateľnej mobility v mestách pod názvom Európsky týždeň mobility 2016. Aktivity, ktoré potrvajú od 21. do 24. septembra, doplní aj možnosť cestovať mestskou hromadnou dopravou (MHD) zadarmo. Informoval o tom hovorca mesta Pavol Čorba.

Workshop opravy a dizajnu bicyklov a MHD zadarmo

Už 10. septembra, ako pripomenul Čorba, sa samospráva Žiliny zapojila do Európskeho týždňa mobility Dňom otvorených dverí Dopravného podniku mesta Žilina (DPMŽ) s viacerými aktivitami. „Kampaň bude pokračovať v stredu 21. septembra, keď sa bude v priestoroch cykloopravovne RECYKEL (Stanica – Záriečie) konať Workshop opravy a dizajnu bicyklov, kde sa návštevníci môžu inšpirovať pri tvorbe dizajnu vlastného bicykla. Taktiež si môžu bezplatne nechať opraviť svoj bicykel,“ doplnil.

Na štvrtok 22. septembra si žilinská samospráva podľa hovorcu mesta pripravila akcie, ktoré umocnia význam znižovania počtu motorových vozidiel vylučujúcich emisie a eliminovanie ich dominancie v meste.

„V tento deň bude DPMŽ prevádzkovať MHD bezplatne pre všetkých cestujúcich bez výnimky. Je to príležitosť presadnúť z motorových vozidiel práve do dopravných prostriedkov MHD a vyskúšať si túto formu prepravy, ktorá je ekologicky šetrná k mestskému prostrediu,“ priblížil.

Cyklojazda a premena ulice na koncertné mesto

Súčasťou tohtoročnej kampane bude i uzávera ulice Vojtecha Spanyola v úseku od svetelnej križovatky na Veľkej okružnej ulici až po križovatku Ulice Jána Reka a Ulice republiky. Úsek ulice bude vo štvrtok 22. septembra uzavretý v čase od 07.00 do 17.00 h pre všetky motorové vozidlá, s výnimkou rezidentov bývajúcich v pešej zóne a na Pivovarskej ulici, avšak vstup bude povolený len z Ulice republiky.

Dôvodom uzávery je zvýšenie povedomia občanov o tom, že mestská komunikácia neslúži len pre motorové vozidlá, ale je určená aj pre cyklistov či chodcov. „Táto ulica bude vo vyhradený čas k dispozícii nemotorovej verejnosti a premení sa na detské zábavisko, koncertné miesto či cyklistické parkovisko,“ ozrejmil Čorba s tým, že po skončení akcie sa tam bude konať tradičná Veľká jesenná cyklojazda so začiatkom o 17.00 h, ktorá odštartuje z Námestia Andreja Hlinku.

Námestie Andreja Hlinku bude 23. septembra dejiskom Workshopu k problematike elektromobility v mestách pod názvom E-mobility day Žilina 2016, na ktorom bude prebiehať odborná diskusia, predstavia sa i súčasné modely elektrovozidiel. K dispozícii budú testovacie jazdy vybraných vozidiel či súťaže. Záver kampane Európskeho týždňa mobility bude opäť patriť cyklistom, a to tým najmenším. „V sobotu 24. septembra sa na Detskom dopravnom ihrisku na sídlisku Vlčince uskutoční Cykloškola pre najmenších. Pôjde o podporné podujatie zamerané na testovanie cyklistických zručností a znalostí z pravidiel cestnej premávky s dôrazom na cyklodopravu, ktorého účelom je zábavnou formou predstaviť malým cyklistom, ako funguje premávka,“ dodal Čorba.

Čítajte tiež:

Žilinský florbalista Martin (19): Tento šport sa veľmi rýchlo šíri, netreba naň tisíce, FOTO

Môžeme sa tešiť, ďalší víkend je už pred nami: Podujatia v Žiline, ktoré vám spríjemnia voľné dni

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM