Rôzne

Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť v Žiline cyklistom

Jazdiť na dvoch kolesách je oproti minulosti čoraz viac in. Aj v uliciach Žiliny vidieť stále viac cyklistov. Mnohí pritom nevyužívajú svoj bicykel iba na rekreáciu, ale aj ako dopravný prostriedok. Ak nad tým tiež rozmýšľate, tu je 5 dôvodov, ktoré by vás mohli presvedčiť.

Ilustračný obrázok k článku Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť v Žiline cyklistom
Zdroj: TASR

1. Zlepšujúca sa infraštruktúra

Nadšenci cyklistiky majú už dnes k dispozícii cyklochodník zo sídliska Vlčince až do centra mesta (H3). Tiež cyklochodník od areálu Žilinskej univerzity Veľký diel po sídlisko Solinky (V6). Komunikáciu na nadjazde zo sídliska Vlčince, ponad Košickú ulicu a ďalej popri Košickej ulici smerom do centra, až po Hypertesco (V10). Cyklochodník od konca Kysuckej cesty, podchodom popod estakádu, mostom cez Váh až do Budatína. 1. časť cyklotrasy Solinky – centrum (H2), ktorá vedie po Ulici A. Bernoláka („Bulvár“). A krátky úsek budúcej cyklotrasy bol dokončený aj v mestskej časti Bánová.

2. Pravidelná údržba a novinky

V lete prebehla na existujúcich cyklotrasách a všetkých cyklistických priechodoch obnova dopravného značenia, ktoré pozostáva z plných čiar, prerušovaných čiar, smerových znakov a piktogramov. Celková dĺžka obnovených cyklotrás je približne 4 kilometre. V júli sa obnovilo dopravné značenie cyklotrás: H4 (Kysucká cesta – Budatín), H2 (Ulica Antona Bernoláka/Bulvár), H3 (Ulica republiky – Predmestská – Hlboká – Nanterská – Karpatská), V10 (Ulica sv. Cyrila a Metoda) a taktiež všetky cyklistické priechody, najmä na kruhových objazdoch na Ulici vysokoškolákov, ktoré sú súčasťou cyklistickej trasy H23. Na najfrekventova­nejších cyklistických priechodoch pribudli tiež cyklistické držiaky.

3. Fitness na čerstvom vzduchu

To, že chodiť do telocvične či posilňovne je zdravé, vie takmer každý. Ale užiť si fitko priamo na čerstvom vzduchu sa nedá pri každej aktivite. A cyklistika túto výhodu má, navyše takéto fitness je zadarmo. Ak teda siahnete po bicykli, môžete si pri vašej preprave do vytýčeného cieľa zvyšovať kondíciu, utužovať zdravie a navyše si užiť krásy nášho mesta.

4. Premávka, ktorá sa dá

Preplnené cesty, nervózni vodiči, neustále nejaké dopravné obmedzenia, zápchy na každom rohu. Aj keď čo-to sa vyskytuje i v našom meste, zďaleka to nie je také zlé ako v iných mestách. Väčšie mestá či metropoly – ako napr. Bratislava či Praha – a cyklisti v nich nám našu premávku môžu iba závidieť. Na druhej strane, v tomto smere je stále čo zlepšovať a ani v Žiline to nie je ideálne.

5. Cyklista ušetrí

Aj v meste pod Dubňom sa potrebujú obyvatelia rýchlo presúvať z miesta na miesto. Bicykel je pritom výborná príležitosť, ako zároveň ušetriť. Náklady na auto či MHD môžu mesačne dosahovať niekoľko desiatok eur, zatiaľ čo preprava na bicykli nestojí prakticky nič.

Mohlo by vás zaujímať:

Neviete kam vyraziť na bicykli? PREHĽAD cyklotrás v Žiline a okolí

Druhý úsek BikeKIA je otvorený: Cyklotrasa spája Budatín a Strečno

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM