Igor Petrík Správy

Druhý úsek BikeKIA je otvorený: Cyklotrasa spája Budatín a Strečno

Priaznivci cyklistiky nielen zo Žiliny ale aj jej okolia majú dôvod na radosť. Žilinská župa otvorila druhý, vyše kilometra dlhý, úsek cyklotrasy BikeKIA, spájajúcej hrady Strečno a Budatín.

Ilustračný obrázok k článku Druhý úsek BikeKIA je otvorený: Cyklotrasa spája Budatín a Strečno
Zdroj: TASR

Žilinský samosprávny kraj v sobotu (18.7.) v areáli Žilinského klubu vodákov otvoril 1,1 kilometra dlhý vyasfaltovaný úsek cyklotrasy BikeKIA, ktorá spája hrady Strečno a Budatín.

„Prvý úsek bol vyasfaltovaný od budatínskeho parku po námestie v Budatíne a toto je druhý úsek v časti Budatín – hydrouzol – Vodné dielo Žilina. Našou snahou je, aby sme postupne každý rok vyasfaltovali tieto časti a ucelene ich spojili. Aby slúžili nielen pre cyklistov na horských, ale aj na cestných bicykloch, pre korčuliarov či peších turistov. Cieľom je, aby sme spojením Budatínskeho hradu so Strečnianskym hradom vytvorili jednu krásnu športovo-rekreačnú zónu nielen pre Žilinčanov, ale aj ľudí z blízkeho okolia,“ povedal Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kra­ja.

Vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou Kia Motors Slovakia Miloš Ondruš pripomenul, že spoločnosť pôsobí v regióne desať rokov a z toho sa štyri roky venuje projektu BikeKIA. „Zrodil sa ako spoločný nápad so Žilinského samosprávneho kraja Je to jeden z dlhodobých projektov a naším cieľom je dosiahnuť, aby boli cyklistickou cestou spojené obidva hrady a aby to cítili aj ľudia v regióne,“ povedal Ondruš.

Žilinská župa pokračuje podľa Blanára aj v spolupráci s obcou Teplička nad Váhom, ktorá popri budovaní železničného terminálu pri Vodnom diele Žilina presadila vybudovanie cyklotrasy do obce. „Jej súčasťou bude aj premostenie ponad cestu k závodu Kia. Týmto budeme mať cyklotrasu prepojenú do Tepličky a nadväzne na Kysuce a do terchovskej doliny, čo opäť rozširuje naše cyklotrasy. Dnes môžeme povedať, že pri vyše 2400 kilometroch značených cyklotrás, predovšetkým pre horské bicykle, sa radíme na popredné miesto v rámci Slovenska. A otvorením spomínaných úsekov sa táto sieť rozširuje,“ podotkol predseda Žilinského samosprávneho kra­ja.

Otvorili nový úsek cyklotrasy BikeKIA
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM