Kultúra

Ekotopfilm odštartoval prehliadku filmov: Prvýkrát udelili poctu len 15-ročnému chlapcovi

Tri desiatky víťazných filmov 40. ročníka medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm ponúka žilinská prehliadka festivalu, ktorá odštartovala vo štvrtok a potrvá až do soboty. Ekotopfilm toho ponúka oveľa viac, čítajte v článku...

Ilustračný obrázok k článku Ekotopfilm odštartoval prehliadku filmov: Prvýkrát udelili poctu len 15-ročnému chlapcovi
Zdroj: TASR

Po vyhodnotení festivalu v Bratislave predstavujú podľa generálneho riaditeľa Ekotopfilmu Petra Líma víťazné filmy počas roka v jednotlivých slovenských krajoch. „Tento rok stihneme ešte Košický kraj. A prvýkrát máme za sebou lastovičku, keď sme urobili neplánovane jednodňovú prehliadku v Tvrdošíne. A musím povedať, že určite budeme pokračovať, lebo tam mali úžasnú atmosféru. Deti a študenti v menších mestách sú ešte vďačnejší. Veľmi citlivo reagujú na témy. Bol som dojatý, aké emócie v nich filmy vyvolávali. Čiže tá prvá lastovička určite nie je posledná,“ skonštatoval Lím.

Víťazné filmy i špeciálna premiéra

Doplnil, že na návštevníkov kultúrneho centra Stanica čaká popri víťazných filmoch beseda s režisérom Štefanom Vaľom, špeciálna premiéra filmu Pandorin sľub, ale aj projekt Živé knižnice. „V ňom práve cez ľudí vyrozprávame príbehy súvisiace s problematikou, ktorú má na radare Ekotopfilm v spolupráci s organizáciou IUVENTA, zameranou na mladých ľudí. V regióne sme sa snažili zapájať rôzne nadácie, inštitúcie, ktoré sa venujú okrajovým skupinám. Ľuďom s postihnutím, ktorí nakrúcajú filmy, sme dali priestor, aby počas Ekotopfilmu prezentovali svoje filmy. Nechýbajú ani besedy s Nadáciou Krajina harmónie a Organizáciou muskulárnych dystrofikov, ktoré sa venujú hendikepovaným ľuďom,“ povedal generálny riaditeľ Ekotopfilmu.

Pocta 15-ročnému chlapcovi z Nemecka

Doobedie žilinského Ekotopfilmu podľa neho patrí žiakom a študentom základných a stredných škôl, ktorých po premietaní čaká sprievodný program. „Jubilejný Ekotopfilm je výnimočný aj v tom, že sme udelili prvýkrát poctu Honor of Ekotopfilm nie svetoznámej osobnosti, ale 15-ročnému chlapcovi z Nemecka. Ako deväťročný sa rozhodol, že bude vysádzať stromy a zapojí do toho školu, spolužiakov. Dnes má 15 rokov, urobil z toho celosvetové hnutie, ktoré má naozaj podporu všetkých autorít. A hlavne konkrétnou činnosťou sa zasadil o to, že deti z pôvodného cieľa vysadiť milión stromov vysadili celosvetovo 12 miliárd stromov. To je pre nás človek, ktorý si zaslúžil túto poctu,“ zdôraznil Lím.

Živé knižnice

Manažérka vonkajších vzťahov Ekotopfilmu Jana Kadlečíková na margo projektu Živá knižnica povedala, že má odbúrať predsudky a stereotypy a zoznamovať s novým pohľadom na veci okolo nás. „Živé knižnice fungujú ako klasická knižnica – čitatelia prídu a požičajú si Knihu na limitovaný čas. Po prečítaní vrátia Knihu späť do knižnice. Knihami v Živej knižnici sú ľudia, ktorí spoločne s čitateľmi vstupujú do kontaktu cez dialóg. Sú reprezentantmi skupín, najčastejšie sa konfrontujúcich s určitými predsudkami a stereotypmi. Často sú oni samotní obeťou diskriminácie alebo sociálneho vylúčenia,“ dodala Kadlečíková.

Súťaže a filmy pre deti

Pripomenula, že deti si budú môcť počas žilinskej prehliadky víťazných filmov Ekotopfilmu zmerať sily aj v separovaní odpadu, súťažiť v hádzaní kockou, posúvaní plastového odpadu do cieľa a skladať puzzle znázorňujúce odpady z obalov. „V sobotu od 08.30 do 12.00 h budeme premietať projekcie detských filmov pre rodiny s deťmi. Vstup na všetky spomínané filmy je voľný,“ uzatvorila Kadlečíková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM