Igor Petrík Správy

Cyklotrasa medzi Budatínom a Strečnom napreduje: Asfaltuje sa jeho druhá časť

Dobrá správa pre cyklistov. V súčasnosti prebieha asfaltizácia ďalšieho úseku cyklochodníka BikeKIA, ktorý spravuje Žilinská župa a ktorý prepája dva hrady. Budatín a Strečno.

Ilustračný obrázok k článku Cyklotrasa medzi Budatínom a Strečnom napreduje: Asfaltuje sa jeho druhá časť
Zdroj: Dnes24.sk

V týchto dňoch pokračuje asfaltizácia ďalšieho 1,1 kilometrov dlhého úseku cyklochodníka BikeKIA, ktorý spája hrady Strečno a Budatín. Prvý úsek tejto trasy je vyasfaltovaný od minulého roka, aktuálne sa asfaltuje časť od Lávky cez biokoridor až po križovatku pod mostami v Tepličke nad Váhom. Informovala o tom Lenka Záteková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kra­ja.

Dodala, že chodník spravuje Žilinská župa, ktorá ho vybudovala v spolupráci so spoločnosťou KIA. „Náklady na úpravu nového úseku predstavujú 81-tisíc eur, vďaka ktorým bude cyklistická trasa bohatšia o ďalšiu vyasfaltovanú časť. Pri Lávke cez biokoridor osadila župa cyklosčítač, ktorý sčítava cyklistov v oboch smeroch ako do Budatína, tak k Hydrouzlu a od marca 2015 po BikeKII prešlo v jednom smere viac ako sedem tisíc cyklistov,“ doplnila Záteková.

Podľa hovorkyne plánuje Žilinská župa v rámci výzvy Ministerstva dopravy na podporu obnovy cykloturistických trás na území samosprávnych krajov predložiť projekt na celkovú obnovu viac ako 200 kilometrov cyklotrás. „V Žilinskom kraji sa budú môcť cykloturisti tešiť na nové cyklochodníky, ktoré by vďaka finančným prostriedkom z Európskej únie mohli vzniknúť v novom programovacom období 2014 – 2020 v Rajci, Terchovej a Turci. Projekty Rajeckej a Terchovskej cyklomagistrály budú spolu s projektom cyklodopravnej trasy Strečno – Lipovec – Vrútky – Martin patriť medzi kľúčové cyklopriority kraja v rámci Regionálnej integrovanej územnej stratégie a Integrovaného regionálneho operačného programu,“ priblížila Záteková.

Foto: ŽSK

Cyklotrasa medzi Budatínom  a Strečnom napreduje
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM