Michal Demjanovič Rôzne

Dobové FOTO z Vrátnej: Ako vyzerala lyžovačka pred 57 rokmi?

V srdci Malej Fatry sa nachádza Vrátna dolina, známe stredisko cestovného ruchu. Lyžovačka v tomto stredisku ma takmer storočnú tradíciu.

Ilustračný obrázok k článku Dobové FOTO z Vrátnej: Ako vyzerala lyžovačka pred 57 rokmi?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Vrátna dolina sa nachádza asi tri kilometre od obce Terchová v Národnom parku Malá Fatra. Na svoje si v nej prídu turisti i návštevníci. Vrátna je najväčšie stredisko letnej aj zimnej malofatranskej turistiky, a je považovaná za jednu z najkrajších dolín na Slovensku. Vrátna dáva veľa možností pre ľahké výlety, ako aj pre náročné turistické podujatia a horolezecké túry. V zime i na jar je Vrátna doménou lyžiarov.

Územie Vratnej doliny, nazývané aj srdce Malej Fatry, patrí k najprístupnejším, najnavštevovanejším a najkrajším rezerváciám. Na dobových fotkách môžete vidieť rekreantov z 12. februára 1960, ktorí trávili dovolenku v stredisku Vrátna.

Prvopočiatky lyžiarstva vo Vrátnej siahajú do obdobia od 1920 do 1930. Do druhej svetovej vojny bolo na území (okrem chaty pod Chlebom a chaty pod Rozsutcom) iba jedno turistické zariadenie v Štefanovej. V roku 1950 bola postavená Chata Vrátna a sedačková lanovka.

Od roku 1954 pôsobí vo Vrátnej Horská služba a od roku 1959 má v dolnej stanici sedačkovej lanovky svoju záchrannú stanicu. V roku 1977 bola na Grúni zriadená elektrická prípojka a v roku 1978 bol na svahu Paseky postavený prvý lyžiarsky vlek. V roku 1982 boli dokončené lyžiarske vleky na Poludňovom Grúni a na Grúni.

Pozrite si v našej fotogalérii ako vyzerala Vrátna pred 57 rokmi!

Dobové FOTO rekreantov lyžujúcich vo Vrátnej doline
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM